Från direktör till trädgårdsguru

Göran Rosander beskriver sig som autodidakt trädgårdskonsult. För ungefär 14 år sedan, strax efter att han gått i pension, startade han eget och hjälper numera folk att designa och anlägga trädgårdar.

– Jag får en vision, och ser ofta omedelbart vad som behöver göras, säger Göran.

Han är en pigg och kreativ 78-åring som erbjuder allt från skiss till anläggning. Göran Rosander åker hem till kunderna och tittar, fotograferar och lyssnar på kundens önskemål och behov. Därefter börjar planeringen, med papper och penna.

– Jag är inte så bra på datorer, men jag har lätt för att rita, säger han.

Han förmedlar kontakter till snickare och andra hantverkare, men är själv händig och hjälper till med det mesta.

Borde satsat på trädgård

Trots ett framgångsrikt arbetsliv i livsmedelsbranschen, där vice VD var sista yrkestiteln, tycker Göran i efterhand att han borde satsat på en karriär som trädgårdsarkitekt.

– Det klart att jag ångrar det. Det har alltid varit mitt intresse och jag har en bra blick för det, säger han.

Göran Rosander växte upp som lantbrukarson i Fagerhult i Småland. Likt Emil i Lönneberga hjälpte han sin pappa på åkern på somrarna och i skogen på vintrarna. Grannen var trädgårdsmästare och i växthuset fick Göran chansen att odla sitt intresse. Han fick vara med och skörda tomater och plantera tulpaner och tidigt hade han drömmen klar för sig; han ville ha en egen trädgård och leva nära naturen. Vägen dit blev krokig, precis som Görans anläggningar. Han utbildade sig, gjorde karriär och hamnade på 70-talet i ett nybyggt villaområde i Onsala. Idag är hans trädgård lummig och ombonad.

Man kan gå runt länge och upptäcka nya detaljer. Görans specialitet är nämligen att skapa rum utomhus.

– Vår trädgård är bara på tusen kvadratmeter. Det är svårt att få till rummen, men det går, säger han.

Olika miljöer

Olika delar har olika miljöer. ”Stallet” kallas friggeboden i tegel som Göran själv byggt, dammen sprider lugn, lusthuset skyddar mot regn, ”bryggan” kallas den lilla bit trall på motsatta hållet från altanen, där kvällssolen står på. Under det stora fläderträdet, och boken, som fanns på plats redan när Göran och Vivan flyttade in 1973, är det skuggigt och vilsamt. Lövträden ger nästan en känsla av att vara under tak.

– Ett vanligt misstag folk gör är att de tar ner alla träd så fort de kan, för de är fixerade vid sol. De sopar rent, lyfter bort sten och utjämnar. Sedan anlägger de en gräsmatta och några rabatter och därefter saknar de trädgårdens själ. Det är då jag kan komma in och hjälpa till, säger Göran Rosander.

MIA SANDBLOM

Fakta

Namn: Göran Rosander.

Ålder: 78.

Bor: Onsala.

Familj: Hustrun Vivan och tre döttrar med familjer.

Yrke: Trädgårdskonsult.

Intressen: Vid sidan av det kreativa yrket målar han även tavlor i akvarell och olja.

Göran Rosander om…

… 20-talsträdgårdar: ”De var fina. Mormorsträdgårdar med mycket blommor och odlingar. Många lantbrukare lämnade landet för staden, och anlade istället små köksträdgårdar.”

… 70-talsträdgårdar: ”De var värst. Då lade man ut en stor gräsmatta, planterade barrträd och lade sleepers överallt. På tre minuter hade man sett hela trädgården.”

… dagens trädgårdar: ”Nu är det mer blandat. Många har det strikt och rakt, men allt fler vill ha det mer lummigt. Människor är stressade idag. De vill kunna sätta sig ner i en grön oas och njuta. Men i en formell och öppen trädgård är det svårt att njuta. Det är ett dilemma många vill ha hjälp med.”

Relaterade artiklar
Fler artiklar