Fotoklubb hänger ut sina 50 bästa

Kungsbacka Fotoklubb lånar övervåningen på Kulturhuset Fyren för en utställning, där klubbens fotografer får visa sina bästa bilder. Utställningen speglar medlemmarnas fotograferande, med allt från abstrakt bildkonst till rakbladsvassa fågelfoto.

Kungsbacka Fotoklubb bildades redan 1943 och är trots sin ålder en synnerligen aktiv förening. I dag räknar de ett 80-tal medlemmar och täcker ett stort spektrum inom fotografin.

Totalt är det nog omkring 50 bilder, och utställningen innehåller både fågel- och naturbilder, till rockfoto, till det som kallas gatufoto. Det är ett stort antal genrer som är representerade, i format upp till A3, berättar Ralph Andersson, en av eldsjälarna i klubben.

Tar 40 000 bilder om året

Själv är han en av dem som gärna fotograferar motiv i naturen, och helst fåglar. På senare år har fotograferandet tagit över allt mer, och Ralph berättar att han landar på runt 40 000 bilder om året.

Dessutom har han registrerat firma och föreläser om både natur och foto för de som är intresserade.

– Men många av mina bilder lägger jag ut på webbsajten Flickr, där fotografer kan visa sina bilder för allmän beskådan, säger Ralph Andersson, som själv deltar på Fyren-utställningen med en bild av en hökuggla.

Aktiv förening

Många av motiven handlar om natur, och en del av dem har fångats på hemmaplan. En bild visar svansträck vid Kungsbackafjorden, en annan ett skönt vinterlandskap i Rolfsån. Men klubben har också medlemmar som plåtat lunnefåglar på Färöarna, eller aktionfyllda live-bilder på rockikonen Thåström.

– Och klubben mår bra, vi är en aktiv förening och vi har till och med ett inflöde på nya medlemmar, berättar ordföranden Per Willington.

Gemenskap

För även om det är vardagsmat numera att ha en kamera i mobilen så har många fortfarande ett intresse att utvecklas som fotograf. Många av medlemmarna, också de nya, jobbar framför allt med systemkameror, som inte har samma begränsningar som mobilkamerorna, berättar Ralph och Per. Och som medlem i fotoklubben får entusiasterna tillgång till både proffsiga printrar och studioblixtar, utrustning som kanske annars blir för dyr för amatören.

– Men framför allt kan vi ju som klubb erbjuda en gemenskap med andra fotointresserade. Vi har träffar en gång i månaden, ofta med intressanta föreläsare. Och det är det vi vill visa med den här utställningen, vad vi gör och hur det kan se ut, vilken bredd det faktiskt finns på fotointresset i den här klubben, säger Per Willington.

Utställningen på Fyren hänger tills måndagen den 19 februari.

Mats H Ljungqvist

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar