Förverkligar drömmen om egen krog

Det är bara åtta år sedan han lämnade restaurangskolan på Lindälvsgymnasiet. Nu tar han över anrika golfkrogen på Forsgården.

– Jag gillar att vara min egen, och jag har alltid drömt om detta, säger den unga entreprenören Robin Dönges.

Vi ses en svinkall och blåsig eftermiddag i restaurangen som just nu preppas för nystarten. Robin Dönges är ännu inte 30 fyllda, men redan en driven företagare och entreprenör. Han tar över golfkrogen på Forsgården från och med måndag. Flickvännen Caroline Hansson står redan i köket och förbereder den kommande veckans bakverk. Robin tar ett par minuters paus i arbetet för att sätta sig ner och prata företagande, kärleken till maten och om känslan av att vara sin egen. Och det ska sägas med en gång att företagarandan går i släkten. Farfar var Günter Dönges, som en gång i tidernas begynnelse drev livsmedelshandel med Willys-kedjans anfader Willy Schlee. Pappa Stefan drev i många år leksaksbutik tillsammans med dragster-åkande brodern Tony Dönges.

Robin är medveten om att det finns ett påbrå.

– Ja, jag träffade aldrig min farfar, men jag har ju så klart hört mycket om honom. Han var den gamla skolan, en driven man som jobbade mycket, och som gillade ordning och reda och att ta ansvar. Och det där har jag nog med mig, säger Robin när vi ses för en pratstund dagarna innan första helt egna restaurangen har nypremiär.

På måndag öppnar han för första lunchen på Robin´s på Forsgården. Nervöst, ja, men också en skön förväntan, förklarar han.

– Jag har alltid velat detta, att ta över Forsgården och när möjligheten öppnade sig var det inget att tveka om. Och jag har alltid gillat att vara min egen, jag har alltid haft det drivet, berättar Robin.

Han har haft krog tidigare. Redan 2010 tog han över golfrestaurangen på Gräppås, och drev den i fem år tillsammans med en kollega.

– Vi hade ingen direkt erfarenhet men vi hade massor av entusiasm och rutiga kokboken. Det var lärorikt, skrattar Robin.

Men killarnas kärlek till enkel, vällagad och god husmanskost fungerade fint och drog med tiden allt fler matgäster till den lilla krogen på Gräppås-banan.

För två år sedan var det dags att gå vidare. Robin jobbade på Gottskärs hotell, skaffade sig nya erfarenheter och lärde sig mer om allt från frukostarrangemang till catering eller stora bröllopsfester. Men längtan efter något eget fanns alltid där.

– Jag gillar den biten, och jag gillar att ta ansvar. Och jag är duktig på att laga mat, det är det som är mitt rykte och mitt varumärke. Och jag kommer att vara i köket hela tiden, det måste jag vara, den biten kan man aldrig släppa, säger han.

Robin Dönges är dessutom utbildad på hemmaplan. Han är en produkt av Elof Lindälvs-gymnasiets restaurangskola, en tid han minns med glädje.

– En jättebra utbildning, jag valde den för att jag hela tiden visste vad jag ville bli. Du kan inte läsa dig till hur man hackar en lök, det måste man öva, om och om igen. Och praktiken man gör under utbildningen, det var fantastiskt lärorikt, säger Robin.

Golfkrogen är lika gammal som golfklubben och har i alla år mest kallats ”golfrestaurangen”. Men Robin Dönges väljer att markera nysatsningen med att också byta namn på krogen.

– Tanken har hela tiden varit den ska heta Robin´s på Forsgården, för att det är jag som har ansvaret för allt vi gör och den mat som vi ska servera. Det tar många år att bygga ett bra rykte, men bara en dag att rasera det, slår han fast.

Och kärleken till den enkla, men goda husmanskosten sitter kvar. Men den får gärna ha en ”twist”, förklarar Robin. Och det finns inga genvägar. Veckan före öppnandet har han stått och kokat egna fonder, ”A och O för att kunna göra riktigt goda såser”, förklarar han.

– Nu för tiden är folk allt mer medvetna om vad de äter, men mat ska vara enkel och god. Det behöver inte vara krångligt men det ska gärna låta jävligt gott, säger han.

Själv äter han ”allting som är vällagat” och har inga speciella favoriträtter.

– Jag kan med behållning äta på McDonalds om det är så, och tvärt emot vad många tror så är det inte ovanligt bland kockar. När man är bortbjuden kan ju folk nästan tycka det är jobbigt att man är kock, men jag är snarare tacksam att bli bjuden på mat, och jag gillar det enkla, säger han.

Så första lunchen någonsin på egna krogen, hur låter menyn?

– Färsbiff med rostade rotfrukter, med rödvinssås, serverad med vitlöksrostad parmesankräm eller skinnhalstrad kycklingfilé med en parmesandoftande svamprisotto och palsternackschips, säger Robin med ett leende, väl medveten om hur gott det låter.

Sedan lägger han till:

– Men det roligaste som finns är när andra är nöjda med det du skapat, när gästerna tackar på vägen ut. Alla människor älskar att äta god mat, säger Robin Dönges.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Gillar att fiska

Namn: Robin Dönges

Ålder: 27

Bor: Onsala

Familj: Flickvännen Caroline Hansson

Intressen: ”Jobbet tar mycket tid, men jag gillar att fiska.”

Aktuell: Ung entreprenör, krögare som öppnar första egna krogen Robin´s på Forsgården.

Relaterade artiklar
Fler artiklar