Förstaklassarna gör egen bok

Sextio barn på Nova Montessori-skolan jobbar just nu för fullt med att skriva en bok om sin egen framtid. I maj har de releaseparty och boksläpp.

– Att skriva bok är roligt, särskilt om man hjälps åt, säger Olivia och Filippa, som bearbetar text i datorn när Kungsbacka-Posten hälsar på.

Boken de skriver på ska handla om framtiden, och om hur barnen på Nova Montessoriskolan själva tror att den kommer att se ut. Aktiviteten är hög och i ett av klassrummen sitter Olivia Reismer och Filippa Oom och jobbar tillsammans. Koncentrationen är hög och att skriva är kul, slår de fast.

– Det är inte särskilt jobbigt om man hjälps åt. Det kanske skulle vara jobbigare om man gjorde det ensam, funderar Filippa.

– Men det är roligt att lära sig skriva och att måla bilderna till boken, säger Olivia.

Och någon författarskrivkramp kan inte skönjas. Tjejerna går gemensamt igenom sina texter, som så småningom ska skickas till tryck. Skolan har ett faddersystem där ettorna hjälper klasskamrater som är ”småettor”, det som förr kallades ”nollan”.

Det saknas inte visioner när de unga författarna funderar på framtiden.

– Vi skriver om hur det kommer att se ut och vara när vi är stora. Jag tror att jag kommer att bo i stan, med en altan, pool och gräsmatta, summerar Olivia.

Filippa tänker sig mer en framtid där hon växelbor mellan Sverige och Mallorca.

– På Mallorca kan man bada lite mer. Och jag ska ha tre hundvalpar, två barn och en pojkvän när jag blir stor, säger hon.

Men Olivia och Filippa är inte ensamma. Totalt handlar det om sextio barn, alla F-1:orna på skolan, som skriver och målar till den kommande boken. I undervisningen använder lärarna en liten checklista på vad som bör komma med i texten, och barnen får måla och skriva ett litet storyboard för att ha koll på innehållet. Alla sextio barnen kommer att få med en egen text och en egen bild när boken så småningom skickas till trycket, efter att pedagogerna gjort en sista rättstavningskoll. För tanken är ju att texterna ska tåla tidens tand, och kunna läsas någon gång i en avlägsen framtid.

– Det är ju lätt att tänka sig hur kul det kommer att vara för dem att läsa detta en gång när de är vuxna. Att se vad de hade för tankar och drömmar när de var barn, säger Christa Zackrisson, lärare på skolan.

Bakom initiativet finns den idéella organisationen Framtidsfrön, som bland annat vill väcka entreprenörsandan hos eleverna redan i unga år.

– Vi arbetar med att utbilda, stötta och inspirera pedagoger i deras arbete med entreprenörskap i skolan, förklarar Annelie Sackelius, verksamhetsledare på Framtidsfrön, som varit initiativtagare till projektet.

Men entreprenörer, barn ska väl få vara barn?

– Självklart skall de få vara det och samtidigt få chans att hitta sina inre drivkrafter genom att få prova olika arbetssätt i skolan, säger Annelie Sackelius.

Böcker kostar pengar att trycka och på Nova Montessori-skolan har barnen själva fått spåna idéer på hur de ska kunna dra in pengar till tryckkostnaderna.

– Det kan vara att någon är duktig på att baka, andra kan göra pärlplattor, barnen har haft många idéer kring detta. Och på onsdag i nästa vecka har vi en dag när vi ska baka, pyssla och ha en loppis, för att samla in pengar till tryckningen, berättar Christa Zackrisson.

Någon gång i maj planeras för boksläpp och releaseparty under festliga former.

– Då ska vi bjuda på salta pinnar. Det har varit mycket fokus på de salta pinnarna, skrattar Christa Zackrisson.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar