Första utställningen en stor succé

Elinor Johanssons funktionsvariation är inget hinder när hon ställer sig bakom staffliet. Och första egna konstutställningen, ”Människor och Monster” på Elektronen blev en succé. Alla tavlor som var till salu sålde slut.

– Jättekul, säger Elinor själv.

Elinor Johansson är en av deltagarna i lokala konstprofilen Helena Wikland Skårbratts målarkurs Art 4 U på Sommarlustskolan. Det är där Elinor lärt sig att hitta den skapande ådra som fått de färgrika akryl-målningarna att växa fram i rask takt.

– Vi brukar titta i olika konstböcker, för att få inspiration till vad vi ska måla, förklarar Elinor själv.

Första utställningen

Förra helgen höll hon sin första egna utställning på Elektronen. Med titeln Människor och monster höll hon vernissage på lördagen, en utställning helt byggd av tavlor hon skapat under kurserna med Wikland Skårbratt.

– Det var väldigt roligt, vi hade tilltugg och dricka, och många som kom tyckte mina tavlor var jättefina. Och det är ju roligt att så många tyckte om dem, säger Elinor själv.

Målningarna består av allt från närapå abstrakta monsterbilder, till mer stilistiska studier av människan. Alla med sällsynt träffsäker tonskala i färgerna.

Elinors mamma Barbro, som i sammanhanget fungerar som något av Elinors gallerist, summerar snabbt ihop att mer eller mindre hela utställningen sålde slut.

– Men jag kan inte nog betona att en stor del av detta är Helena Wikland Skårbratts förtjänst. Det är hon som hjälpt Elinor att hitta och utveckla sin stil, säger hon.

Gillar det kreativa

Under veckorna jobbar Elinor på Å-husets drama-, musik- och teatergrupp, en del av Kungsbacka kommuns dagliga verksamhet för funktionshindrade. Men Elinor är också en av deltagarna i Musik på Gården-projektet på Elektronen, som drivs som ett samarbete mellan kommunen och den ideella föreningen Passalen.

Hela syftet är att bygga broar mellan musikintresserade unga, med eller utan funktionsvariation. Elinor själv förklarar att hon gillar både musik och konst och att det nästan är svårt att välja vad som är roligast.

– Jag tycker det är roligt, både att spela teater och sjunga, och att måla. Och jag skulle gärna ha fler utställningar, till exempel på Fyren, det är kul med konst, säger hon.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se