Tonårslexikon för förvirrade vuxna

Låter uttryck som ”foff, orrebyxa och löka” bekant? Om inte kan ”Ritande Mammans lexikon med uttryck från ungdomsvärlden” vara till hjälp. Författaren har haft experthjälp av ungdomar från Smedingeskolan i Fjärås för att kvalitetssäkra materialet.

När Louise Wester inte hängde med vad hennes tonårssöner snackade om vid frukostbordet föddes idén att göra Tonårslexikonet. Det var 2013 och nu tre år senare har uppföljaren släppts. Den heter Ritande mammans lexikon med uttryck från ungdomsvärlden.

– Det är ett skojlexikon med humoristisk ton men det har också ett allvarligare syfte, nämligen att överbrygga generationsgränserna mellan unga och äldre, säger Louise Wester som menar att boken kan ses som ett verktyg och en dörröppnare till samtal med ungdomar.

Elevhjälp från Fjärås

Till sin hjälp har hon haft tre referensklasser ute i landet och en av dem är eleverna som nu går i årskurs sju i Smedingeskolan i Fjärås.

I våras var författaren på besök i skolan för att samla in material till boken. Därefter har eleverna fått granska det färdiga materialet igen, för att verkligen kvalitetssäkra boken.

– Eleverna har varit jätteviktiga. Om man tar ungdomarna på Smedingeskolan så var det där det nyaste uttrycket hördes för första gången, ”eyebrows on fleek”. On fleek är något som är supernsyggt och perfekt så det betyder helt enkelt perfekta ögonbryn, säger Louise Wester.

Inspirerande video

I sin research kring uttryckets ursprung fann hon att det myntats av en tjej i USA som lagt ut en video där hon sagt ”eyebrows on fleek”. Uttrycket snappades sedan upp av en sångerska i en musikvideo och spreds i det virala tidevarvet och plötsligt var det något som ungdomarna i Fjärås kände till.

– On fleek betyder ju egentligen ingenting utan det är bara en hittepågrej som uppstått, säger Louise Wester.

600 nya ord

Författaren från Lund har en figur som heter Ritande mamman och som gör humoristiska teckningar om livet med två tonårsbarn i hemmet. Även lexikonet är illustrerat och alla teckningar är baserade på verkliga händelser och spaningar som översatts till 100 illustrationer på 96 sidor och en ordlista på närmare 600 ord.

Louise Wester kommer att vara på Akademibokhandeln i Kungsmässan lördagen den 3 december för att signera böcker. Hon kommer också live-rita på ett blädderblock.

Emma Hellström

0300-519 85 emma.hellstrom@kungsbackaposten.se

Vad betyder orden? 

Orrebyxa: Speciella tajts med mönster som har utsvängda ben nertill. Kallas Orrebyxa för att de ger en sexig bakdel. Orre är slang för någon som är slampig.

K bry: K betyder okej. Kbry betyder ”Okej, men jag bryr mig inte”, man rycker på axlarna.

Löka: Svettas.

Sneat: Då har man varit dum i huvudet.

Troll: Att trolla är att förstöra för andra.

F off: Förkortning på ”fuck off fuck face”, på ren svensak ”stick och brinn.”