Redo för nya föreställningen

En postapokalyptisk historia och sju dansare på scen. Det blev esteternas sista gymnasiearbete – och antagligen det mäktigaste.

Nu är det premiär för elevernas egna dramatiska dansföreställning Vi som blev kvar.

Det är lunchrepetition i danslokalerna en vecka före premiären för sistaårseleverna på Aranäsgymnasiets estetiska program med dansinriktning. Dansläraren Tina Westerberg kickar igång den dova musiken och instruerar kortfattat: ”kick back”, ”så – huvud upp” men danseleverna verkar redan vara nästan där nu. Där stegen och koreografin sitter som en smäck. Snyggt är det, även om historien är brutal.

– Jorden håller på att gå under, jorden har slut på resurser, inget växer och det är slut på vatten, säger Ellinor Hägg under en paus om det muntra budskapet i historien. Den handlar om hur vi ska överleva i en sådan situation, vad den gör med oss och hur vi reagerar som människor. Man kan säga att vi blir väldigt aggressiva och egoistiska. Det är det vi gestaltar.

Sista föreställningen

Varje elev i den sju elever starka, men lilla, klassen har fått bestämma över varsin scen i uppsättningen, både koreografi och musikval.Tillsammans med läraren Tina Westerberg har man sedan satt ihop det till en helhet. Det är det som är själva gymnasiearbetet – och den sista dansföreställningen som eleverna gör. Till våren, när de går ut gymnasiet, blir det antagligen en uppsluppen musikal istället.

– Det är alltid föreställningarna som toppar, säger Yasmina Lucena Wallin på frågan om det är det bästa och roligaste de har gjort under den treåriga utbildningen. Det blir en väldigt bra gemenskap då, det händer nåt extra.

På hemmaplan

Det blir fyra föreställningar på Kungsbacka teater, tre dag- och en kvällsföreställning och på frågan om de är nervösa inför en sådan stor scen ser hela gänget helt förvånande ut.

– Det är ingen fara, säger Yasmina Lucena Wallin. Vi är vana vid den scenen. Det är ju som hemmaplan för oss, vi har varit med förr vet du.

Fredric Askerup

0300-6818601

kungsbackanytt@otv.se