”En upplevelsemarknad för alla åldrar”

Fem frågor till Maria Förssell, husfru på Tjolöholms slott, som i dagarna laddar för fullt inför den traditionella Skördefesten nästa helg.

Bara en vecka kvar, vad händer på årets Skördefest?

– Just i år firar vi 10-årsjubileum så vi satsar på en lite längre fest och har öppet tre dagar, fredag, lördag och söndag. Och som alltid är detta en upplevelsefest, vi vill att alla åldrar ska trivas och ha roligt. Vi har representanter för LRF här som visar upp sig och sina verksamheter och de ska också passa på att berätta om läget efter den ovanligt torra sommaren. Södra skogsägarna är här och ett företag som jobbar med skogsmaskiner kommer att ha en tävling i det som kallas Timbersport, man kan tävla i att hugga med yxa och annat, det är en väldigt populär sport utomlands. Det ska bli väldigt roligt. Sedan kan man naturligtvis som alltid handla lokala råvaror och mat, det hör till en skördefest, och hela området runt det vi kallar häckparkeringen kommer att bli uppställningsplats för food-truckar, med mat från olika platser i världen.

Hur viktig är skördefesten för Tjolöholm?

Fortfarande är julmarknaden det största evenemanget vi har, men skördefesten är väldigt viktig för oss. Det är ett evenemang som många gillar och som alltid lockar mycket folk. Vi brukar ha runt 8 000 besökare, men i år hoppas vi på fler eftersom vi har festen i tre dagar. Och man ska komma ihåg att Tjolöholm har alltid haft en skördefest, ända sedan fru Dicksons dagar. På den tiden hade godset 200 anställda så skördefesten var en stor sak redan då.

Och Kungsbacka kommun är med på ett hörn?

Ja, kommunen ska dela ut årets Arkitekturpris och årets Miljöpris, det är väldigt roligt att de kommit med på arrangemanget på senare år. Dessutom tar de hit Bokbussen, som ska passa på att tipsa barn om bra böcker att läsa. Sedan ska vi inte glömma alla ideella verksamheter som är här och passar på att visa upp sig. Missing People kom vi i kontakt med i somras härnere, i samband med ett försvinnande. Vi tyckte att de gör ett så bra jobb och det är en viktig verksamhet, så vi är särskilt glada att de kan vara mer på skördefesten.

Något särskilt annat man inte ska missa i år?

– Byggnadsvårdare håller på att lägga halmtak på Esters hus i arbetarbyn och de kommer att hålla en visning av hur arbetet går till. Sedan tycker jag att man inte ska missat det fina trädgårdsarbetet som vår nya slottsträdgårdsmästare John Taylor håller på med på baksidan slottet, där han utvecklar Tjolöholms Knots Garden. Den ritades redan när slottet byggdes men blev aldrig verklighet. Nu blir den av och även om den är långt från klar så är det spännande att se hur den utvecklas.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83 mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se