En strålande kärlekshistoria

TV+TEXT

Båda är ateister. Bröllop i kyrkan var därför uteslutet. Marcus Börjesson och Nina Erixson från Kungsbacka fann en annorlunda lösning – en före detta brandstation i Prypjat utanför Tjernobyl.

– Det var oerhört spännande och fint, säger brandmannaparet från Kungsbacka.

Både Marcus och Nina arbetar som brandmän. De träffades på brandstationen i Varberg och blev ett par. För två år sedan föddes sonen Melvin och det var för hans skull de valde att även juridiskt binda sig och bli ett äkta par.

– Allt blir så mycket enklare om man är gifta. Vi tänkte givetvis på vår son, säger Marcus Börjesson.

Det var han som friade. Det skedde under en resa till Rom. Marcus hade gått med ringarna i ett etui i fickan hela dagen.

– Plötsligt var himmelen perfekt, mörkt åt ena hållet och ljust åt det andra. Jag sa till Nina att jag har något som jag måste fråga. Hon sa ”Friar du så dödar jag dig”. Men det gick bra, hon sa ja.

De har sedan funderat länge på var bröllopet skulle ske. Båda är ateister och en kyrka var därför aldrig aktuell. Till slut föll valet på Tjernobyl och staden Prypjat i Ukraina. Säg Tjernobyl och nackhåren reser sig på nästan varje svensk.

Kärnkraftolyckan startade i staden Prypjat den 26 april 1986. Staden hade då 50 000 invånare. De fick tre timmar på sig att utrymma staden. Sedan dess ligger den öde.

– Den staden har alltid fascinerat mig. I och med att jag fyllde 40 dessutom så valde vi att åka dit. Och dessutom passa på att gifta oss. Tjernobyl och staden Prypjat har alltid varit ett drömresmål för mig. Ingen misstänkte att vi skulle gifta oss.

Men eftersom resan är förknippad med viss risk valde paret att först gifta sig i stadshuset i Kungsbacka. Marcus mor och far blev vittnen och kommunalrådet Eva Borg (S) skötte själva vigseln.

– Det hade varit väldigt krångligt att frakta in en präst tolv mil till Prypjat, som är en stängd stad och där det krävs tillstånd för att ta sig in, säger Marcus Börjesson.

Valet på vigselplats blev en före detta brandstation. Den ligger bara tre kilometer från reaktor fyra, som var den som exploderade. Samtliga som arbetade på stationen dog i samband med kärnkraftskatastrofen.

– Det var en lite dubbel känsla att gifta sig just där. Ingen brandman överlevde och det är så klart oerhört tragiskt. Samtidigt var det ju olyckan som skapade platsen och det är en helt makalös plats.

Marcus Börjesson hade lyckats plocka med sig en brandmansuniform från 1980-talets Sverige. Nina hade en vacker klänning från samma tidsepok. Guiden Sergej utförde ceremonin och deras chaufför blev vittne.

Prypjat hade vid tiden för katastrofen 50 000 invånare och var en reklampelare för Sovjetunionen och kommunismen. Den låg mitt ute i ingenstans och hade, visade det sig senare, en rad hemliga platser och inrättningar för militärens skull.

– Sovjet var ju inte känt för någon vidare underhållning. Prypjat var undantaget. Där fanns hotell, Supermarket, idrottsanläggningar och massa annat. Givetvis också kommunistiska slogans överallt. Allting står kvar sedan 1986. Jag har alltid tyckt att just den biten är väldigt spännande. Vad händer när man lämnar saker åt sitt öde i naturen, säger Marcus Börjesson.

Det kommer att dröja 300 år innan strålningen försvinner så att folk åter kan bo i området. Reaktorn har dock klätts in i en ny sarkofag vilket gör det lite säkrare att vistas kring olycksplatsen.

– Det är inte så farligt som många tror. Vi var två dagar i den heta zonen och fick då i oss samma strålningsmängd som när man flyger över Atlanten. Sedan finns det farliga områden, men dit går man inte, säger Marcus Börjesson.

Hur var mottagandet bland släkt och vänner när ni berättade att ni gift er i Tjernobyl?

– Bara positivt. Jag var lite rädd att folk skulle tycka man är dum i huvudet, men alla har bara varit glada.

Marcus Börjesson och Nina Erixon ska nu klura fram ett gemensamt efternamn.

– Det blir till att släktforska för att se vad vi kan hitta för något längre bak i släkten, säger Marcus Börjesson.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

FAKTA:

Staden Prypjat byggdes samtidigt som kärnkraftverket, 1970. Tjernobylolyckan startade i reaktor fyra, natten mot lördagen den 26 april 1986 klockan 01.23.

De 50 000 invånarna i staden fick tre timmar på sig att lämna sina hem och fly staden. Sedan dess har allting stått orört i Prypjat. Mat, leksaker, möbler och fotografier.

Sovjetunionen mörklade först olyckan, men medgav på måndagen att en olycka hade skett. Den hade endast liten effekt på Sverige. Värst drabbades Gävle.

Relaterade artiklar
Fler artiklar