En pigg hundraåring

Förr var brukshundsklubben ensam på banan när det gällde att uppfostra hundar. Men nu har de konkurrens av fler aktörer.

– Vi har moderniserat oss och det är fortfarande väldigt bra snurr på verksamheten, säger Eva Tingström, ordförande i Kungsbacka brukshundsklubb.

Det är tur att det finns vägskyltar. Och GPS. Annars hade det varit helt omöjligt att hitta till Kungsbacka brukshundsklubb. Den natursköna anläggningen ligger där Barnamossens tipp tar slut och du har åkt ganska långt på tvättbrädeliknande grusvägar som gör att man är rejält omtumlad när man stiger ur bilen.

– Det är svårt att rekrytera ungdomar, de måste ju ha skjuts för att ta sig hit. Vi ligger väldigt avsides, samtidigt har det kanske sina fördelar. Tidigare låg vi i Lunna i Vallda och det fanns planer på att vi skulle ha en anläggning Kungsbacka ridklubb, men det var nog inte förankrat hos grannarna, säger Eva Tingström.

Varje tisdag är det träff för alla medlemmar i föreningen. Då tränar man bland annat agility, men även rally-lydnad och en massa annat. Nu fyller Brukshundsklubben i Sverige 100 år och det firas nu på söndag mellan 10 och 14.

Som mest har Kungsbacka brukshundsklubb haft 380 medlemmar. Nu är medlemsantalet 225. Men hundintresset på orten är stort, enligt Eva Tingström.

– Det finns många privata aktörer som anordnar kurser. Vi får kämpa en del mot dem. Hundtöntarna är inga konkurrenter. De går ut med hundar och hittar på en massa skoj, min syster brukar vara med där.

Eva Tingström har givetvis hundar själv, två stycken: border collien, August, 5, och jaktcockerspanieln Signe, 8.

Brukshundsklubben i Kungsbacka anordnar inga utställningar, men gör det mesta annat inom sådant som har med hundar att göra. Agility, rallylydnad, vanlig lydnad, specialsök samt bruks- och tjänstehund samt en mentalbeskrivning av hundar.

– Rallylydnad är ganska nytt. Man kommer fram till en skylt med sin hund sedan ska man utföra det som står på skylten. Den är ganska rolig, om man inte är perfektionist. Vi försöker hitta glädjen. Många tror att brukshundsklubben är strikt, så var det kanske förr, men så är det inte längre. Då gällde tuffa regler och strypkoppel på hunden. Så är det inte längre, säger Eva Tingström.

Brukshundsklubben har även skjutövningar med hunden. Det låter möjligen båda absurt och farligt, men har sin förklaring i att brukshundsklubben bildades för 100 år sedan, då användes hunden även militärt.

– Man lär hunden att vänja sig vid skott och inte bli rädd. De får ligga bredvid när det skjuts. Det får en positiv verkan i att hundarna inte blir så rädda när det skjuts raketer. Mina kan hantera det bra. Men jag får skruva upp radion lite och hålla dem inomhus, säger Eva Tingström.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se