En filmare med gott hjärta

Leonardo di Caprio har gjort en. Liksom Tom Hardy. Nu är Onsalabon Iain Wiliamson Liljestam i färd med att göra en dokumentär om Afrikas utrotningshotade elefanter.

Han har varit hack i häl på tjuvjägare under tämligen dramatiska former.

Sommaren i Sverige var inget vidare. Regissören Iain Wiliamson Liljestam tillbringade den i Niassa reserve, i Afrikas vildmark. Där får djuren leva som de gjorde för 1 000 år sedan. Iain och hans kollega Jean Millet följde Block L7, vars uppgift är att stoppa tjuvjägare.

– Det var så klart väldigt spännande. De vi arbetade med var rangers, patruller på sammanlagt 75 personer som ska upprätthålla lag och ordning. De är beväpnade och några gånger var vi väldigt nära tjuvjägarna. Det finns så klart risker kopplat till detta, säger Iain.

Dokumentär

Redan nu finns mycket film från Afrikaresan. Men tanken är att åka tillbaka och filma mer nästa sommar.

– Tanken är att det ska bli en dokumentär som ska få distribution. Vi ska så klart bland annat försöka med SVT, men även andra ställen. Det finns många dokumentärer på ämnet elefanter, men vi tänker oss en lite annorlunda där vi går på djupet på ett annat sätt än vad andra gjort.

Leonardo di Caprio och Tom Hardy har exempelvis gjort var sin dokumentär där den förstnämnde är mer politiskt inriktad.

Följer rangers

Iain Wiliamson Liljestam och Jean Millet följer några individer som arbetar som rangers och försöker att stoppa tjuvjakten, som har lett till att 70 elefantstammen minskat med 70 procent på fem år.

Arbetet som ranger är dåligt betalt och innehåller höga risker.

– Ändå går deras lön till att mätta 17 andra personer, så det är väldigt betydelsefullt. En kille vi träffade, Orlando, är väldigt välutbildad. Han hade lätt kunnat få ett annat jobb, men han tror mycket på detta och vill stoppa tjuvjakten, säger Iain Wiliamson Liljestam.

Jobbar med reklam

Han arbetar till vardags på en reklambyrå i Halmstad. Vid sidan av det har han en enskild firma där han har en del egna projekt.

– Jag har en del drömmar. Vår film Tronländaren har fått spridning. Den kommer från bokserien Drakar och demoner och är tänkt som en pitchfilm. Den har visats en del på filmfestivaler. Efter att jag rivit av dokumentären skulle jag vilja göra en tv-serie. Det är en dröm som legat och gnagt ett tag, säger Iain Wiliamson Liljestam.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar