Drömmen om Hollywood lever

Nyligen syntes han i Saltön. Snart kan Stefan Cronwall ta språnget över Atlanten. Han har ena foten inne i en stor Hollywoodproduktion.

– Alla skådespelare vill dit, det är inget att hymla om, säger han.

Vi träffas i Äskhults by, mellan Förlanda och Gällinge. Där medverkar Stefan Cronwall i en reklamfilm för företaget Trioplast. Reklamfilmen ska ha premiär någon gång vid jul. Sammanlagt blir det sex scener och vi snackar i lunchbreaket.

Stefan ”Cocos” Cronwall, från Åsa, spelar viking och är nedsotad i ansiktet av smink. För någon månad sedan sågs han i Viveca Lärns populära Saltön. Då gästspelade han som en guru.

– Det var kul, lite folkligt åt det komiska hållet. Det kan jag definitivt tänka mig att göra igen. Speciellt om jag får spela mot Ulla Skoog, det var fantastiskt och en stor upplevelse. Jag kan tycka att jag är rätt snabb i käften vilket jag gärna utnyttjar. Här mötte jag min överkvinna, säger Stefan Cronwall.

Han tror att det kan bli fler säsonger av Saltön och han hoppas då få chansen igen.

Reklamfilm spelar han inte in särskilt ofta.

– Jag har ju ett lite annorlunda utseende, är ganska lång och stor. I reklamfilm vill man ju ha en person som man lätt kan identifiera sig med. Man ska se lite vanlig ut. Men jag har fått en ny agent, den firman jobbar mycket med reklam så vi får väl se.

Vid sidan av skådespeleriet är Stefan Cronwall handelsresande. Han säljer bling-bling och andra accessoarer på marknader. Förra helgen hade han varit ute på turné, vaknade upp tämligen sent på måndagen och ögnade igenom mejlkorgen.

– Där hittade jag ett mejl från ett större castingbolag i Hollywood. De hade sett min profil på IMBD (International Movie Database) och undrade om jag var intresserad av att vara med i en amerikansk tv-serie som ska sändas på Universal Cable. Det är sånt man drömmer om. Sen kan andra skådespelare säga vad de vill, men alla vill självklart till det stora landet i väster, säger Cronwall.

Men det blev panik. Uppgiften var att spela in en så kallad safe-tape där man filmar sig när man läser manus. Det skulle ha varit inne för två timmar sedan när Cronwall läste mejlet.

– Jag kontaktade min agent som i sin tur kontaktade castingbolaget, jag fick mer tid. En lokal filmare gjorde inspelningen, som blev väldigt bra.

Svaret från castingbolaget kom häromdagen. Stefan Cronwall är deras förstaval.

– Det är otroligt stort, så långt jag kan komma. Castingbolaget blev väldigt överraskade över hur bra min selftape var. Sen får vi se om de övriga i filmteamet vill ha mig. Men att vara rollbesättarnas förstaval är inte vanligt.

Cronwall kommer, om han får rollen, spela en människojägare från Serbien. En brutal och otäck karaktär, men med ett visst djup. Hans karaktär ska vara med i åtta avsnitt och inspelningarna ska snart kicka igång.

– Folk tycker förmodligen jag är galen och dum som snackar om Hollywood och det är en bit kvar. Men att vara rollbesättarnas förstaval är så långt man kan nå, jag har i varje fall satt mig där. De har frågat om jag är tillgänglig från mitten av denna månaden till sista januari med tre veckors uppehåll kring jul. Vi får se vad som händer. Det är så klart väldigt spännande, säger Stefan Cronwall.

Han avslutar:

– Samtidigt blir jag väldigt ambivalent. Det kommer att ställas oerhörda krav på mig eftersom det är hutlös betalning. Och vem ska ta hand om mina katter? säger han. Och ler stort.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar