Fotografen Claudia Kent ställer ut på Fyren. Foto: Elvira Linderot

”Det här är kroppar som inte får synas”

Fotografen Claudia Kent vill utforska kön, sexualitet och kroppar och har tagit närmare 150 porträtt i Berlin, Sydney, New York och Göteborg. Nu hänger några av bilderna på Kulturhuset fyren.

– Jag är väldigt intresserad av identitetsskapande, säger hon.

På andra våningen i Fyren hänger en rad med Claudia Kents bilder. På onsdagen besökte hon själv kulturhuset för att berätta om sin konst.

– Det här är ett projekt som jag påbörjade i Berlin för fem år sedan. Jag har alltid varit intresserad av kön och sexualitet och hur flytande det kan vara, säger hon.

Några besökare stannar till för att lyssna och titta på bilderna. Personerna på porträtten är nakna, ibland omslingrande runt varandra och med blickarna fästa mot kameran.

– Det har varit viktigt att betraktaren kan möta deras blickar. Även om det är nakenbilder vill jag inte att de ska kännas objektifierande. Jag vill visa upp deras kroppar men det handlar också om dem som personer, säger Claudia Kent.

I början fotograferade Claudia Kent mest sina vänner och bekanta men i takt med att projektet växte började personer höra av sig.

– För en del som jag fotograferat har det varit ett sätt att se på sig själva och sina kroppar på ett nytt sätt, säger hon.

Det gemensamma för personerna är att de bryter mot normer på olika sätt. Flera av dem är transsexuella eller icke-binära.

– Vissa blir lite provocerade eller förvirrade när de inte kan placera in en person i ett fack, säger Claudia Kent.

Mestadels har hon dock fått positiv respons. Konstutvecklaren på kulturhuset, Britta Nyström, säger att hon nästan är förvånad över bristen på reaktioner.

– Vi tänkte att en del skulle reagera på nakenheten, men det har inte varit så, säger hon.

Claudia Kent säger att hon framförallt vill visa upp och skapa en acceptans kring olika kroppar och identiteter.

– Jag har fått feedback från personer som har känt igen sig i bilderna. Det är det som betyder mest för mig, säger hon.

Nu är tanken att det ska bli fler utställningar och så småningom en bok med alla porträtten.

– Annars skulle jag behöva tapetsera en hel vägg med dem, säger hon.

Elvira Linderot

reporter@kungsbackaposten.se

Claudia Kent

Ålder: 29 år

Bor: Göteborg. Uppvuxen i Tvååker utanför Varberg.

Gör: Fotograf och sexualupplysare på RFSU. Har gått flera konst- och fotoutbildningar, i Köpenhamn, Prag, Berlin och på Akademin Valand i Göteborg. Har studerat Genusvetenskap.

Utställningen: Projektet It’s Just Sex är en samling med närmare 150 porträtt tagna mellan 2013 och 2017 i Berlin, Sydney, New York och Göteborg. Bilder från samlingen har tidigare ställts ut i bland annat Varberg, Göteborg och Malmö. En av bilderna hänger just nu på en utställning i Los Angeles.

Relaterade artiklar
Fler artiklar