Linda Malm vill att folk ska lära sig mer om diabetes. – Många saknar kunskap och man behöver ju också veta vad man gör om man möter någon som är sjuk. Själv har jag alltid med mig något sött i väskan och det är jätteviktigt att man vågar agera och vågar fråga, säger hon. Foto: Malin Heidenfors

”Det är en påfrestande sjukdom”

Hon drabbades själv redan som barn och brinner för att öka folks medvetande om diabetes.

– Det är en påfrestande sjukdom, säger Linda Malm, ordförande i Kungsbacka Diabetesförening.

Linda Malm fick diabetes redan som fyraåring och vet således hur ett liv med sjukdomen är och hur viktigt det är med rätt stöd och hjälp.

– Kungsbacka Diabetesförening försöker nå ut med information om diabetes, den är fortfarande låg i samhället. I år har vi som slogan ”sätt ljus på diabetes”, man ska veta att man aldrig är ensam och vi ska stötta och finnas till hands, men även ha en dialog med politikerna. Jag har ju själv haft diabetes i 20 år och när jag var sjuk sa läkarna att ”ge det tio år så är det över sedan”. Men så lätt var det ju inte.

Hur är det att leva med diabetes?

– Man lär sig sina knep, man får försöka bli sin egen kapten och rodda i det här. Diabetes är en påfrestande sjukdom som man lever med hela tiden, det går inte att ta semester från den. Hur jag mår kan påverkas av många faktorer, om jag är förkyld, ledsen eller stressad, stress påverkar mitt blodsocker jättemycket. Men jag går alltid efter mottot gilla läget och tänk positivt och sjukdomen är en naturlig del av min vardag. En bra inställning är superviktigt.

Hur blir du bemött när du säger att du har diabetes?

– Tyvärr säger folk ofta att ”ojdå har du ätit för mycket socker”, eller ”åt du så mycket godis som liten”. Det är samma fördomar i dag som det var för 20 år sedan. Folk har inte kunskapen, man behöver informera och krossa fördomar.

Vilka är de största utmaningarna för dig som diabetiker?

– Att jag ställs inför en vardag där jag hela tiden behöver ta en massa beslut, över insulindoser och sådant. Det kan nästan vara lite provocerande. Jag får ta beslut i min sjukdom som ingen annan kan hjälpa mig med, ingen diabetiker är den andra lik.I dag finns så många smarta knep och målet är att kunna leva som vem som helst. Men där är vi inte än och jag måste hela tiden vara medveten om vad jag äter och vad jag gör.

Hur länge har du varit ordförande?

– I tio år, jag började väldigt tidigt. Föreningslivet har alltid legat mig varmt om hjärtat och det har blivit lite som rehab för mig. Det är så viktigt att det finns en diabetesförening och ett språkrör och det går ju inte att sitta och klaga om man inte gör något åt det.

I slutet av oktober arrangerar ni för tredje året i rad en gala, varför gör ni detta?

– Målet med galan och alla våra projekt är att ge personer med diabetes bättre förutsättningar. Och det behövs pengar. Det skänks inte så mycket till diabetes, vilket gör att vi lokalföreningar måste jobba stenhårt. Det är så viktigt att man ser att det jobbas för personer med diabetes.

Vad driver dig i ditt engagemang?

– Tekniken har gått framåt, men behandlingarna har inte gjort det. Det vill jag ska förändras. Och jag vill att vi ska vara en mötesplats, man ska kunna dela sina erfarenheter med någon som har samma förståelse, vi kan lära så mycket av varandra. Ibland känner jag mig annorlunda med min knapp på armen, men jag vill göra det naturligt. Sedan har jag som sagt alltid gillat föreningslivet, det kan vara hårt men det är bara att fortsätta jobba. Vi måste ha ett språkrör i Kungsbacka, bara det är en drivkraft.

Malin Heidenfors

malin.heidenfors@otv.se

fakta

Namn: Linda Malm.

Ålder: 26.

Bor: Fjärås, med maken Erik.

Gör: Ordförande i Kungsbacka Diabetesförening. Läser sociologi på distans från Gävle universitet och jobbar som personlig assistent.

Diabetesgalan: arrangeras 28 oktober på Bruket i Varberg, i samarbete med Varbergs Diabetesförening.

Diabetes

Är inte en utan flera sjukdomar med olika orsaker. Den gemensamma nämnaren är att blodsockret är för högt.

Vid diabetes typ 1 har kroppens egen produktion av insulin slutat att fungera. Vid diabetes typ 2 kan kroppen fortfarande producera insulin, men den mängd som produceras räcker inte för kroppens behov.

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar och i Sverige beräknas runt 450 000 personer vara drabbade. År 2015 levde mer än 415 miljoner människor i hela världen med diabetes, det motsvarar en av elva vuxna personer. 2040 tror man att det antalet kommer att ha stigit till drygt 641 miljoner, alltså en av tio.

Källa: Diabetesförbundet

Relaterade artiklar
Fler artiklar