De ser till att alla får fira en god jul

I rika Kungsbacka finns det även folk som inte har råd med julklappar. Det tänker de här tre kvinnorna avhjälpa.

– Vi måste få bort stämpeln av att det är skämmigt att inte ha råd att köpa julklappar, säger Hanni Nerheim.

Hon är med i Julklappshjälpen för tredje året i rad. Hennes syster Lisa, som inte kunde vara med vid intervjun, är också med. Nya för i år är Evelina Thorsson och Anne Garcia.

– Vi har varit lite olika konstellationer varje år. Det är ett så oerhört bra initiativ eftersom det hjälper folk som behöver. Jag känner ett visst ansvar för ”mina” familjer och vill inte släppa detta, säger Hanni Nerheim.

Även om Kungsbacka är en välmående kommun, så finns det många invånare som inte har råd med julklappar.

– Jag tror det är känsligt att be om hjälp. Särskilt i Kungsbacka eftersom det bor många som har det gott ställt här. Men barnen i de mindre bemedlade familjerna vill också ha. Då är det ännu mer pinsamt att komma till skolan utan att få en enda julklapp eller att inte haft råd med julmat, säger Anne Garcia.

Vissa familjer har inga problem att be om hjälp medan andra skäms redan när de skriver och frågar.

– Det är ett känsligt ämne och vi vill inte att familjer tar det här på fel sätt. Men vi vill att så många som möjligt söker, säger Evelina Thorsson.

Första året sökte 39 familjer efter hjälp och det kom 94 barn till del. Sedan har det varit lite upp och ner genom åren.

– Förra året var det bara 24 som sökte. I år har vi inte heller så många än. Jag vet inte om det beror på att fler klarar sig själva eller om de inte vet att vi finns kan vi inte svara på, säger Hanni Nerheim.

De sökande skriver till Julklappshjälpen (se mejladress nedan) och berättar om sin situation, hur familjen ser ut och vad barnen önskar sig.

– Därefter skickar vi ut efterlysningar med saker som barnen önskar sig. Det kan vara saker, kläder, presentkort eller någon upplevelse. Den som sedan vill kan vara med och hjälpa till genom att antingen köpa sakerna eller swisha pengar till oss, säger Evelina Thorsson.

Det är nya julklappar som ges. Förut testade med begagnade kläder och prylar, men det slog inte väl ut. De som söker är mellan 3 och 19 år, men ibland kan även föräldrarna få en julklapp som bonus.

– Jag känner väl mig kanske inte som en bättre människa efter detta. Men man kan andas ut lite på julafton eftersom man vet att det är några personer i kommunen som har en drägligare jul, säger Hanni Nerheim.

Det är inte bara rena presenter som ges från Julklappshjälpen. De hjälper ofta till med julmat till familjer som inte har råd med det.

– Det känns otroligt bra att en mamma eller pappa kan andas ut och känna att det kommer att lösa sig på jul. Dessutom blir inte januari lika fattig om vi har hjälpt till med julmat och presenter, säger Anne Garcia.

Hanni Nerheim:

– En jul var det en familj som redan hade hjälpt till med julklappar. De erbjöd sig också att fira julafton med en ensam familj, vi förmedlade den kontakten och det var väldigt fint. Det var bara dessa två familjer som visste om arrangemanget.

De tre tjejerna poängterar att allt sker anonymt. Ingen familj kommer någonsin att ”outas”. De vet åldrarna på barnen, men inte mycket mer.

– Inte ens internt har vi koll på våra respektive familjer. Känner man kanske någon av oss, så går det utmärkt att skriva till den andra. Det är bra eftersom Kungsbacka trots allt inte är så stort, säger Anne Garcia.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

FAKTA:

Så får du hjälp av Julklappshjälpen:

Kolla Facebook eller mejla: barnensjulkungsbacka@gmail.com

Relaterade artiklar
Fler artiklar