De promenerar i ur och skur

I snart fem år har föreningen Hundtöntarna gått sina lördagspromenader med hundar genom centrala Kungsbacka. Och medlemsantalet bara växer.

– Gemenskapen, att ingen behöver prestera någonting är hemligheten bakom framgången, förklarar kassören Johanna Karp.

Ingen kan väl på senare år ha undgått att träffa på Hundtöntarna under lördagar i Kungsbacka. I gula jackor och på vackert led promenerar de med sina hundar. Ibland är de så många som 40-50 deltagare. Hundarna hålls kopplade och ska helt gå på vänster sida, men så jättemånga fler regler än så finns inte. Och promenaderna sker i makligt tempo, så att hundarna slipper stressa.

– Detta handlar om gemenskapen. Alla är välkomna och ingen behöver prestera något, varken hund eller ägare. För hundarna är det också en samvaro, de lär sig slappna av i flocken, säger Johanna Karp.

Föreningen bildades en gång i världen som en Facebook-sida för hundägare, som med tiden började promenera tillsammans. Redan från början var ambitionen att gruppen skulle upplevas som hjärtlig och ödmjuk och alla skulle vara välkomna, oavsett erfarenheter, ålder, typ av hundras, eller storlek.

Den tanken är fortfarande bärande, även om föreningen nu blivit vuxen, med både styrelse, årsmöte och egen webbsida.

Kärnan finns kvar

Och kärnan finns kvar, att umgås och ha en trevlig lördagsgemenskap med hundarna.

– Vi är väl något som inte finns annars, mitt emellan privata hundkurser och brukshundsklubben finns vi. Kravlöst och med fokus på att vara en social träff för hundmänniskor, säger Johanna Karp.

Men precis som med oss människor så kan alla inte älska alla. Därför går alltid någon av föreningens funktionärer både längst fram och längst bak i promenadledet, och ofta finns också någon i mitten.

– Men vad jag minns så har det aldrig varit något bråk mellan hundarna, säger Barbro Harnby, ordförande i föreningen.

Någon gång i månaden satsar de dessutom på naturpromenader, då de åker till mer långväga mål utanför centralorten. Allt flaggas via föreningens hemsida, eller i sociala medier, där deltagarna anmäler sig till varje vandring.

Och Hundtöntarnas promenader lockar numera långväga deltagare från hela Västsverige. Besökande hundar och hundägare kommer från både söder om Frillesås och från Kungälv för att vara med på promenaderna. De ibland nästan hundra meter långa promenadtågen drar till sig både blickar och uppskattande kommentarer.

– Det är ju en väldigt social grej. Folk ler och vinkar när de ser oss. Vi kan ju inte starta fler föreningar, men skulle någon vilja starta något liknande så tipsar vi ju självklart gärna om hur vi gjorde, säger Barbro Harnby.

Femårskalas

Fortfarande växer föreningen med nya medlemmar.

– Jag mötte en hundägare hos veterinären och tipsade om att komma till oss och vara med på promenaderna, säger Johanna Karp.

I april är det fem år sedan Hundtöntarna bildades, och självklart satsar föreningen på ett rejält femårskalas. De har hyrt lokal och bjudit in föreläsaren Per Jensen, etolog och expert på bland annat hundars beteende. Han föreläser på temat ”Den missuppfattade hunden”, utifrån sin bok med samma namn. Samtidigt passar hundtöntarna på att fira lite extra, med både lotterier, gåvor och presenter under femårsfirandet.

Att ha hund räcker

Och de hundägare som är nyfikna på att vara med i föreningen är högst välkomna. De går att nå både på webben och i sociala medier. Det räcker att ha en hund och vara sugen på att promenera.

Och namnet Hundtöntarna har ingenting med töntighet att göra. Snarare är det ett medgivande av att de alla på ett eller annat sätt är hundnördar. För hunden är inte bara det bästa hos människan, den är också en social dörröppnare och trogen kamrat.

– Hunden är ju en vän för livet, den är någon som alltid älskar dig, i alla skepnader och former, säger Johanna Karp.

Mats H Ljungqvist

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se