Då och nu: Utholmen – badparadiset från förr

då och nu

Utholmen står stadigt som en av kommunens vackraste och mest populära badplatser.

Den gamla bilden, inskannad av Sten Rönnbom, visar ett vykort av CA Träff från 1940-talet. Där fylls Utholmen av badgäster och nyfikna bryggseglare som blickar ut över Kungsbackafjorden. Utholmen ligger vid Gottskär och är än i dag en populär badplats med hopptorn och gyllene solläge.

I Gottskär finns segling och bad i fokus. Det första varmbadhuset fixades 1882 i en sjöbod och det byggdes även en ångbåtsbrygga. Året därpå kom ett kallbadhus och det blev starten på ”badanstalten Gottskär”. Det byggdes en gångbro ut till Utholmen och där planerades ”badbassiner för fruntimmer”.

Många göteborgare skrev in sig i Societetssalongen (badrestaurangen) och fick tillgång till kurer där man badade varmt med knopptången. Här blev det även brunnsdrickning, sjukgymnastik och massage. Musik, dans och punschdricka på verandan var andra viktiga ingredienser för en glad sommar i Gottskär. Kända sommargäster var direktörerna C. V. Hasselblad och Knut Natt och Dag, konsul Herman Trädgård och författaren A. U. Bååth.

Ångbåtstrafiken upphörde år 1920, den sista båten i trafik var ”Maria”. 1931 bildades SS Kaparen och tog hand om seglingsintresset i byn. Klubben är än i dag mycket aktiv och aktad. Gottskär fortsatte att vara en sommarort med en mångdubblad befolkning sommartid. Under 1960- och 1970-talen byggdes fler permanenta boenden något som sedan accelererat på platsen.

Jonas Löfvendahl

Fotnot: Då och nu är Kungsbacka-Postens serie där vi gräver i bildarkiven och jämför med dagens utsikt.

Tidigare i serien:

Storgatan – Stadens entré

Anrika Cassels hörna består

Kyrkskolan på Södra torggatan

Vallgatan – Huvudleden in till byn

Relaterade artiklar
Fler artiklar