Då och nu: Östergatan – där möblerna trivdes

DÅ OCH NU

Östergatan i Innerstaden var en gång i tiden ett riktigt möbel-mecka.

Den gamla bilden, som kommunens arkivarie Veronica Kinn vaskat fram, är från tidigt 1970-tal och visar Östergatan som går ner mot Badhusparken och Vallgatan. Där finns en radio och TV-handel till vänster och en tvättinrättning. Än i dag ligger VIC kemtvätt på gatan.

I Stig R Larssons bok Handel och småstadsliv i Kungsbacka läser vi om hur Östergatan under 85 års tid fylldes av tre generationer möbelhandlare. Snickaren Axel Wiktor Mattson från Asserdal i Älvsåker slog sig ner här för att tillverka och sälja möbler. Firman övertogs 1920 av sönerna Gustaf och Henry Axen och blev då Västkustens största möbelaffär.

Verkstäderna på gården sysselsatte 12-13 tapetserare, målare och polerare. Först sköttes transporterna med dragkärra och 1921 köptes den första lastbilen till Mattsons Möbeläffar. Sonsonen Olof tog sedermera över firman som upphörde 1981 – 85 år efter premiären.

I dag är det fortsatt handel på Östergatan som gäller, även om några lokaler gapar tomt. Här finns bland annat populära Pizzakungen, solariet Solhuset samt hud och hårvårdssalongen Wiila.

Jonas Löfvendahl