Barbro tänker inte varva ner

Barbro Demén har ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt att bemöta kunder i butiker. Ett val som efter 44 år fortfarande känns helt rätt.

– Att ge service och göra en kund nöjd är det bästa som finns, säger hon.

Som 19-åring praktiserade Barbro i butiken Tinna på Kungsgatan i Göteborg. Därefter följde en lång tid i olika modebutiker i stan. De senaste åren har dock tillbringats på Kungsmässan. Först på Johanssons skor, som fortfarande ligger kvar, och därefter i den exklusiva barnklädesbutiken Alfons. När den stängde för fem år sedan så blev Barbro Demén kvar i samma lokal. Hon är nu känd som en pratsam expedit bland kunderna på Lodge Living.

– Många frågar mig hur jag alltid kan vara så glad. Då börjar jag tänka efter, och jag kommer fram till att det är sådan jag är. Jag vaknar glad, och känner glädje till livet och till mitt jobb och min familj, säger Barbro Demén.

Modeintresset är förstås betydande i yrket. Att kunna styla såväl lokalen som provdockor och kunder är en viktig del av arbetet.

– Vi har väldigt fria händer på Lodge Living. Vi får inreda och hänga upp kläder och matcha varor som vi tycker blir snyggt, säger hon.

Efter alla år i branschen har hon koll på produkterna och hänger med i trender.

– Att kunna ge service är vårt konkurrensmedel. Där i ligger att ha en bra sortimentkännedom och att tipsa om vad kunden ska köpa. Att kunden är nöjd och tacksam är den största belöningen, säger Barbro Demén.

Hon har lätt för att prata med kunder, och tycker att det är roligt att hjälpa dem med något mer än att bara lägga ner varorna i en påse. Drömkunden kommer in och ber om tips på en outfit till ett speciellt tillfälle. Barbro brukar ställa några snabba frågor för att få ett hum om vad personen är ute efter, och kommer därefter med förslag på kläder och accessoarer som stämmer i stil, prisklass och storlek.

– Min devis i livet har alltid varit ”ingenting är omöjligt”. Det bär jag med mig både på jobbet och privat.

Hon börjar närma sig den ålder då de flesta svenskar väljer att gå i pension, men någon större längtan efter att varva ner känner inte Barbro.

– Det klart att man kan bli trött om man har jobbat många pass i sträck, men jag tycker det är kul, så det är inte tröttsamt på det sättet. Det ger mer energi än vad det tar, säger hon.

Mia Sandblom

FAKTA Barbro Demén

Ålder: 63

Bor: Vässingsö, Onsala

Yrke: Expedit på Lodge Living

Familj: Fyra barn och sju barnbarn

Intressen: Naturen, plocka bär, njuta av havet och passa barnbarnen

FAKTA MODE

Ordet mode kommer från latinets ”modus” som betyder sätt, gräns, fason. Något som passar för tidens tycke och smak. Modet förändras per definition över tid. En uppgift modet har är att framhäva och överdriva vissa kroppsdelar, som till exempel långa ben, breda axlar eller smal midja, beroende på det rådande skönhetsidealet. Vissa trender beror på omständigheter i samhället. Under andra världskriget, då tygpriserna gick upp, blev kortare kjolar moderna. De senaste åren har modeväxlingarna skett allt snabbare. Varje säsong presenteras nya trender. Längre fram kan vi antagligen se på 2010-talet i backspegeln och urskilja en röd tråd.

Relaterade artiklar
Fler artiklar