Baptisterna firar 170 år i Frillesås

Baptisterna fick smyga sig fram. I dagarna är det 170 år sedan den första församlingen grundades. Det skedde i Frillesås och snart står en ny kyrka klar i Vallersvik.

Det är troligen sommarens allra sista dag som vi träffas på i Vallersvik i Frillesås. Den nordligaste av vikarna i orten.

– Vår camping stänger faktiskt just idag, säger pastorn, Anders Westman.

Några kvinnor försöker krama ur de sista strålarna sol där de sitter på en bänk på campingen. En ur personalen åker runt med en elbil för att se över området. Annars är campingen helt öde.

– Nu går vår verksamhet in i en annan fas, när det blir höst och vinter. På sommaren är det full rulle med lite allt möjligt, säger Anders Westman.

Vanlig camping

Vid en första anblick kan man tro att det gäller krav på att ”du skola icke svärja” på campingen och liknande. Så är det inte, enligt Anders Westman.

– Det är en vanlig camping, men den är drogfri och nykter i alla fall.

Anders Westman började som pastor i Frillesås 2011 och det var lite av en slump. Anders och hustrun längtade tillbaka till västkusten efter att ha arbetat i kyrkor i Småland och i Västergötland.

– Två av varandra oberoende berättade att Vallersvikskyrkan sökte en pastor. Det var sista ansökningsdagen och jag skyndade mig att skicka in en ansökan. Det var flera andra sökanden och jag fick tjänsten. Det lustiga är att de som tipsade oss om detta är personer som vi normalt inte brukar prata med, så det var väldigt lyckat, men mycket märkligt, berättar Anders Westman.

Församlingen har en historia som är värd att berätta och att bevara. I Frillesås bildades Sveriges första baptistförsamling. Natten mellan den 21 och 22 september 1848 smögs den igång i Borekulla i Landa mellan Frillesås och Åsa. Deras verksamhet var förenad med livsfara. Det var bara Svenska kyrkan som fick utöva religiös verksamhet. Baptisterna bedrev med andra ord civil olydnad.

– Vid den här tiden var baptisterna förföljda. Idag samarbetar vi med varandra på ett mycket bra sätt. Men då handlade det nog om att man inte ville ha något hot från fritänkande kristna. Det baptisterna gjorde sågs som oerhört hotfullt.

Gamla kyrkan såld

Nu behöver ingen vara rädd längre. Församlingen i Frillesås har fått luft under vingarna. Den gamla kyrkan i Vallersvik har sålts till Derome bygg. Den kommer troligen att rivas för att ge plats åt bostäder. Efter sedvanligt byråkratiskt krångel är så byggandet av en ny kyrka i Vallersvik igång. Det första spadtaget togs förra helgen och när Kungs-backa-Posten är på besök har en grävmaskin jämnat den före detta lokalen med marken och sorterar ut rivningsmaterial.

– Det hade så klart varit roligt om den hade stått klar till vårt 170-årsjubileum, men bara att den är igång är roligt, säger Anders Westman.

Lokalen som fanns på platsen kallades Strandgården. Där hade församlingen ungdomsverksamhet på sommaren, en växande sådan. Huset var undermåligt och gick inte gå vidare med.

Anders Westman ser fram emot att den nya kyrkan i Vallersvik ska bli klar.

– Det kommer innebära att vi kan samla oss i en och samma byggnad, hela verksamheten under ett och samma tak. Det är väldigt positivt och praktiskt.

Det fullständiga namnet är Vallersviks ekumeniska församling. De har en uppåtgående trend vad gäller antalet medlemmar. Sedan 2009 har antalet medlemmar mer än fördubblats.

– Det beror på många olika faktorer. Vi har bjudit människor att komma med i vår församling. Många har nog länge gått och funderat över om de ska bli medlemmar, säger Anders Westman.

Vill växa

Han hoppas att församlingen ska växa och bli ännu större.

– Framförallt så satsar vi på utåtriktad verksamhet, både för barn, ungdomar och vuxna. Det innebär att vi försöker nå ut med det glädjande budskapet om Jesus till så många som möjligt. En lyckad verksamhet har varit Pannkakskyrkan som vi har varannan fredag och som riktar sig till ungdomar. Då kommer ungefär 40-50 ungdomar, säger Anders Westman.

Han är utbildad på Örebro missionsskola och teologiska högskolan i Stockholm. Westman har sin bakgrund i Svenska missionsförbundet och trivs mycket bra i Frillesås.

Kommer ni att ta en större del i samhället när kyrkan är klar?

– Det återstår att se. Vi fortsätter med vårt liv som vanligt med våra gudstjänster, vårt ungdomsliv, våra scouter och stavgång för de äldre, säger Anders Westman.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se