Annika älskar mötet med barnen

Annika Adolfsson var operationssjuksköterska på Drottning Silvias barnsjukhus, men värken i händerna tvingade henne att byta yrke. Sedan fyra år driver hon presentbutiken Loma Paloma i Åsa. – Jag är tillbaka bland barnen och mötet med dem är det roligaste i mitt jobb, säger hon.

I 22 år arbetade Annika Adolfsson som operationssjuksköterska. De sista åren på Kungsbacka sjukhus, men innan dess på barnsjukhuset i Göteborg. Hon trivdes jättebra och hade egentligen ingen önskan om att sluta, men det är ett jobb som är mer fysiskt påfrestande än vad många anar. De statiska övningarna och de tunga lyften blev för mycket och Annika Adolfsson behövde en plan B. Hon har alltid gillat färg och form, inredning och pyssel. Hon saknade den nedlagda leksaksbutiken i Åsa som fanns när hennes egna barn var små, och idén om att starta en ny i samma lokaler växte. För fyra år sedan öppnade hon Loma Paloma med presentartiklar för alla åldrar. Det är ett stort steg att ta från landstingsanställd till egenföretagare men Annika Adolfsson tycker att det har gått bra.

– Det blev en rivstart och det var väldigt spännande. Man måste vara lite tokig. Men jag märker ju att all kunskap man har med sig i bagaget, av tidigare jobb och andra erfarenheter hjälper. Mycket kan man använda sig av.

Hon befarade att dagarna skulle bli ensamma i den stora butiken. Från början planerade hon att pynta egna kransar och liknande för att sälja, men hon fick plocka undan pysslet och släppa den idén.

– Jag blev avbruten hela tiden, men det är ju bara positivt. Det roligaste är mötet med människor, inte minst barnen som är så raka och rättframma. Jag borde kanske inte prata så mycket, men många vill prata. Många är trötta på all stress, säger Annika Adolfsson.

Hon har genom åren engagerat sig mycket i att få igång ett levande samhälle.

– Jag tror att många längtar efter personliga möten i butiker som inte tillhör de stora kedjorna. Jag och andra handlare i Åsa samarbetar för att sätta ihop till exempel en julmarknad 1 december.

Hon lägger också mycket tid på evenemang i den egna butiken. Halloweenafton och Glöggmingel har tagit stor del av höstens arbete och till det har hon har hjälp av familj och släkt.

– Det hade inte gått att driva en såhär stor affär helt själv. Jag har en deltidsanställd, men också mycket stöd av min man och resten av familjen. Det är kul att sitta och spåna fram idéer tillsammans. Vi har alltid mycket planer, säger Annika Adolfsson.

Mia Sandblom