Annette – en av få kvinnliga jägare

Antalet jägare i Sverige minskar totalt sett. Men däremot ökar antalet kvinnor som ger sig ut i jaktmarkerna.

– Känslan av att sitta i skogen en tidig halvdisig morgon och se djuren komma fram, det är nästan religiöst, säger Annette Hammarvid från Särö.

Annette Hammarvids intresse för jakt väcktes redan i 15-årsåldern, när hon fick prova på att skjuta och genast fastnade för det. Det dröjde dock ända tills för tre år sedan innan hon gjorde slag i saken och tog sin jaktlicens.

– Militären kom till vår skola och lät oss testa på att använda vapen, så mitt intresse började egentligen med det, jag har inte alls varit omgiven av folk som jagar. Jag tycker om hela den kunskapen som finns i jakt, det är ju inte bara att skjuta utan läran om djuren och naturen också, säger hon.

Naturupplevelsen det bästa

Hon jagar själv mest dovhjort, vildsvin, rådjur och älg och drivs mycket av möjligheten att få komma ut i skog och mark.

– Naturupplevelsen är det absolut bästa, det är lite som att komma tillbaka till urmänniskan som vi en gång var. Det är så otroligt vackert och okonstlat, helt utan filter.

Under säsong blir det jakt ett par gånger i månaden och när hon väl har fällt ett byte är hon noga med att ta hand om djuret på rätt sätt.

– För mig är det extremt viktigt att man tar hand om ett djur ordentligt när man skjutit det, att man visar det respekt. Jag har en ganska emotionell inställning till jakt, om jag har jagat har jag svårt att bara ta köttet, jag vill gärna ta en fäll eller annat från djuret också. Det ska inte ha dött förgäves. Jag är ganska sentimental på så sätt och för mig har det stor betydelse. 

Positivt bemötande

Just skjutandet av djuret tror Annette Hammarvid kan vara något som gör att en del kvinnor drar sig för att bli jägare.

– Jag tror att många nog är intresserade av naturen, men att det kan avskräcka att skjuta ett djur som man sedan dessutom ska ta hand om. Men tycker man det är okej att köpa paketerat kött med tanke på det som de djuren varit med om, så är det nog faktiskt ännu mer okej att skjuta sitt eget djur. Det finns ju ingen bättre mat, säger hon.

Hur blir du bemött som kvinnlig jägare?

– På inget sätt alls faktiskt, jag har bara bemötts positivt. Det är bara roligt att få berätta om någon frågar och en jägarexamen ger så mycket bra kunskap så jag uppmuntrar alla att ta en, oavsett om man vill jaga eller inte.

Aktiv i förbundet

Sedan två år tillbaka sitter Annette Hammarvid också i styrelsen i Svenska Jägareförbundets Kungsbackaavdelning och förbundets nätverk, JAQT, är något hon vurmar mycket för. JAQT står för Jagande Aktiva Qvinnor i Tiden och är ett gratis nätverk för alla kvinnliga medlemmar inom Svenska Jägareförbundet.

– Det är ett sätt att få kvinnor att känna sig trygga i jaktmiljöer men även en möjlighet att fortsätta utvecklas. Kvinnor ska integreras i jaktlivet på ett positivt sätt. Det finns nog många som är intresserade av att ta jaktlicens, men som inte gör det för att det är en mansdominerad miljö som kan vara svår att komma in i. Men får man stöd blir det ju mycket lättare.

En tanke som hon gärna skulle vilja utveckla i framtiden är idén om mentorskap, alltså att erfarna jägare hjälper nyutbildade, precis som man gör i näringslivet.

– Det kan som sagt vara svårt för en kvinna att komma in i ett jaktlag, om männen inte är positiva till det blir det ju väldigt stängt. Så det skulle vara väldigt roligt om män vill bjuda med kvinnor. Och det finns ju också så mycket man måste lära sig som hade varit bra att få hjälp med, säger hon.

Malin Heidenfors

0300-519 72

malin.heidenfors@otv.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar