Anna tar en bit av Paris till Kungsmässan

Anna Hellqvists intresse för kläder och design är en av anledningarna till att hon trivs på Feminette på Kungsmässan, men historierna från kunderna överträffar allt.

– Jag har sålt klänningar till Nobelfester och kungamiddagar, jag får bilder skickade från en massa bröllop, jag älskar det, säger hon.

I höstas fyllde butiken 30 år, och det firade Anna Hellqvist med att renovera lokalen, och inreda den i svart och guld, för att ännu mer närma sig Parisdrömmen.

– Jag hämtar inspirationen från Paris, och tycker om deras sätt att erbjuda shopping i personliga butiker. Det är glamouröst, säger hon.

Hon håller precis på att förbereda sig för ännu en inköpsresa till den franska huvudstaden.

– Det är en stor fördel med det här jobbet, att jag får resa så mycket. Jag åker ofta till Köpenhamn och Stockholm också, säger Anna Hellqvist.

Hennes mamma startade företaget 1962 i Gråbo. Anna var bara fyra år då men snart växte hennes egna drömmar fram. Hon ville bli scenograf och kostymör.

– Men så behövde mamma hjälp och så halkade jag in här, säger hon.

Hon genomförde ändå en textilutbildning, i syfte att arbeta med utsmyckningar på teatern, men tycker att hon har stor nytta av kunskapen i sitt nuvarande arbete. Det är stylingen hon brinner för, både vad gäller kläder och inredning. När en kvinna kommer in och vill ha hjälp med outfiten till exempelvis ett bröllop får Anna Hellqvist gå loss.

– Först frågar jag vad klädkoden är, och därefter vill jag veta vilka färger kunden trivs i. Storlek behöver jag inte ens fråga om, och jag ser på kroppstypen vad som bör framhävas. Jag pinar inte någon med plagg som inte passar, säger Anna Hellqvist. Hon tycker om att se vissna människor blomma ut i kläder som klär dem. Sin egen stil beskriver hon som lyxbohemisk. Lite vild, men också glamourös. Det är även det intrycket hon ger i butiken. Hon är öppen, pratsam och färgstark, i en lyxig förpackning. Hon ser till att njuta av livet. Hon och systern Lena tog till att börja med över företaget efter modern och drev två butiker plus en sommarbutik tillsammans. När Lena gick bort för några år sedan blev arbetsbördan tung.

– Jag fick själv en kronisk sjukdom ungefär samtidigt, men jag är fruktansvärt envis. Jag skulle bevisa för mig själv att jag kan jobba vidare. Det här företaget är ju mitt liv, säger Anna Hellqvist.

Nyligen valde hon dock att trappa ner. Butiken i Lerum är nu såld, och hon ägnar mer tid åt skötebarnet Feminette på Kungsmässan. Nytt för i vår är att kunderna kommer kunna boka egen tid med Anna, för att få en hjälp med styling i lugn och ro. Dessutom kommer det satsas mer på modevisningar för vip-gäster. Anna Hellqvist har alltså planer för företaget, men ser samtidigt till att ägna sig åt sina fritidsintressen.

– Jag älskar inredning, och har gjort mitt sekelskifteshus vid Mjörn så fint. Men jag gillar att resa bort också. Över 60-årsdagen i höst ska jag till Marrakech med väninnorna, säger hon.

Men däremellan väntar alltså minst en inspirationsresa till modehuvudstaden Paris.

Mia Sandblom

Anna Hellqvist

Ålder: 59.

Bor: Björboholm, utanför Gråbo.

Familj: Sambo, en utflugen dotter samt en 14-årig finländsk lapphund.

Intressen: Heminredning, musik, resor och kultur.

Relaterade artiklar
Fler artiklar