Anna gillar kunder som tar ut svängarna

– Jag har inte valt det här yrket, utan det fanns i mig redan från början, säger Anna Sigurdsson.

Direkt efter hon slutade nian började hon som lärling. I 28 år har hon arbetat som frisör, och basen har alltid varit Salong Jan på Storgatan.

Egentligen har Anna Sigurdsson praktiserat i hela sitt liv.

– Jag flätade håret på fröknarna när jag gick på dagis. Jag har klippt djur och Barbiedockor. Ett tag åkte jag runt och permanentade svansar på hästar, när det var inne med fluffig svans.

Hon fick med sig yrket i vällingen. Båda hennes föräldrar var frisörer och entreprenörer. Pappa Jan Karlsson grundade salongen 1964. Anna gick lärling där i tre år efter högstadiet, och tog så småningom sitt gesällbrev. Därefter var hon ute i världen under några år, men aldrig utan sax. Hon var i USA, Holland och Island och arbetade och undervisade. I Reykjavik var hon på alla de stora frisörskolorna och lärde ut om metoder och produkter.

– Jag är mån om andra människor, det gäller både mina kunder och elever. Jag tar dem under mina vingar men gillar också att lära dem flyga själv, säger Anna Sigurdsson.

För 14 år sedan tog hon över Salong Jan, och för sex år sedan lät hon renovera hela stället. Därefter sade hon upp personalen och återknöt dem som egenföretagare.

– Jag orkade inte längre ha ansvar för elva anställda. Jag har alltid arbetat mycket, och har barn och hästar att ta hand om. Nu är vi fyra frisörer på salongen och vi är ett bra team, säger hon.

Under dessa år har hon aldrig tvivlat på valet av yrke. Hon tycker fortfarande det är kul att gå till jobbet. Roligast är när en modig kund ger henne förtroendet att göra vad hon vill. Anna Sigurdsson menar att en duktig frisör är en bra människokännare, och förstår utifrån stil, kroppsspråk och utstrålning vad kunden vill ha. Men även modets svängningar påverkar arbetsuppgifterna.

– Den värsta perioden var på 90-talet när alla, män som kvinnor, skulle ha pottfrisyrer. Man stod och klippte pottfrisyrer hela dagarna. Det var väl enda gången man nästan ville sluta. Permanent och slingor i hätta var också vanligt, säger Anna Sigurdsson och suckar.

Hennes personliga favorit var istället att styla brudar. Under många år gjorde hon både hår och makeup på ett oändligt antal brudar, men för tio år sedan tog det plötsligt stopp. Att arbeta varenda lördag år ut och år in blev för slitsamt. Idag tycker hon att mötet med kunden är roligast, och att gå loss ordentligt med färgningar och löshår. Det finns absolut en Kungsbacka-stil, menar Anna Sigurdsson. Den förändras naturligtvis över tid, men idag är det långa blonda längder som gäller, med mörkare botten. En ombrefärgning beställs och resultatet är välvårdat och naturligt.

– Så ser väldigt många unga tjejer ut här omkring, säger hon.

Hon berättar att Kungsbacka är landets frisörtätaste stad, och att det påverkar utbudet. Konkurrensen gör att kunskapen ökar och att kvaliteten på utövarna vässas. Stadens frisörer har därför fått ett gott yrke, och kunder från hela göteborgsområdet kommer ner.

Mia Sandblom

Anna Sigurdsson

Ålder: 44

Bor: Åsa

Familj: Två barn, fyra katter och två hästar

Yrke: Driver Salong Jan

Intressen: Hästar och att skapa, till exempel att bygga och inreda.

Relaterade artiklar
Fler artiklar