Alacia Benedicto från Åsa hjälper barn och familjer i Tanzania. Foto: Jonas Löfvendahl

Alacia hjälper barnen i Tanzania

Alacia Benedicto kom själv till Sverige som 14-åring från Tanzania. Det räddade hennes liv. Nu hjälper hon andra genom Gespars Vänner.

KP träffade Alicia Benedicto på plats i den nya second hand-butiken i Åsa och ställde åtta frågor till vardagshjälten.

1 Vad är det du gör?

– Vi jobbar för att hjälpa utsatta barn och familjer i Tanzania. Jag är själv född där och vet hur det känns utan mat eller tak över huvudet. Hade jag varit kvar i min afrikanska hemby hade jag inte levt i dag.

2 Hur var din uppväxt i Tanzania?

– Jättefattig. Vi bodde i en liten hydda, min pappa hade tre fruar och de skaffade många barn. Vi hade ingen tillgång till mat utan fick äta gräs och jord ibland. Jag hämtade vatten, bar det i en hink på huvudet i fem kilometer. Tappade jag vattnet fick jag stryk. Jag hade två klänningar, en på vardagar och en på söndagar. Vi hade inga skor.

3 Hur hamnade du i Sverige?

– Jag hade sådan tur att min faster gifte sig med en svensk man som jobbade i Tanzania. Hon tog hit mig. Jag är lycklig för det. Jag känner mig rik här, inte för att jag har pengar på kontot utan för att det finns sjukvård, läkare, tak över huvudet. Sverige är fantastiskt.

4 Vad gör du för att hjälpa barnen i Tanzania?

– Vi har startat en förening som heter Gespars Vänner och har även öppnat en second hand-butik i Åsa på Jutegårdsvägen 89. Vi har öppet fyra dagar i veckan och varannan helg. Alla pengar som kommer in går till barnen.

5 Hur många har ni lyckats hjälpa hittills?

– Vi har hjälpt runt 24-25 barn. Nu har vi en tjej som behöver pengar för att operera hjärtat. Hon har varit på sjukhus i tre månader och har ingen mamma eller pappa. Sedan hjälper vi en familj att bygga ett hus.

6 Hur började du att stötta andra?

– Jag hade bott i Sverige många år när jag första gången åkte tillbaka till Afrika. Min son var ett år. Det var jobbigt där nere, ingen hade mat eller pengar. Jag kände att jag behövde göra något. Jag fick 10 000 i lön den månaden och sände 6 000 till Afrika.

7 Hur kan man stödja ditt arbete?

– Det går bra att bli månadsgivare, eller swischa pengar, eller skänka kläder eller köpa något i vår second hand-butik. Vi heter Gespars Vänner och finns på Facebook och på vår hemsida.

8 Vad gör du annars?

– Jag bor i Åsa, jobbar inom psykiatrin, natten på ett boende i Kungsbacka. Jag har gjort det i många år och trivs bra. Jag har fyra egna barn och blir lycklig av att hjälpa andra.

Jonas Löfvendahl

redaktion@kungsbackaposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar