Åke visar sin värld i Kiruna

Åke Winther är keramiker från Kullavik och har skapat ett Kiruna i miniatyr av 22 hus ur den äldre bebyggelsen. Nyss hade han vernissage på utställningen Åke och hans värld i Kiruna Stadshus.

Men vi tar det från början. Åke Winther föddes i Porjus i Lappland, och familjen flyttade i mitten på 50-talet till Kiruna, där Åke gick i skolan. I andra årskursen på gymnasiet fick eleverna under några bildlektioner uppgiften att skulptera en knytnäve i lera. Det var under de radikala sista åren av 60-talet och den ikoniska knytnäven blev Åkes första kontakt med keramiken. Han har kvar den fortfarande

– Någonstans där föddes en dröm om att det där vill jag hålla på med. Det var något särskilt med att jobba i lera, berättar han när vi ses hemma i villan i Kullavik.

Men mycket annat kom emellan. Bland annat en civilingenjörsutbildning på Chalmers och en karriär både som egen företagare och teknisk konsult och senare som inköpare på SCA.

– Jag brukar kalla det livet V1.0, skrattar Åke.

Efter pensionen var det dock dags. Åke sökte till keramiklinjen på Löftadalens Folkhögskola – och kom in.

– Jag började som glad amatör och det tog inte många dagar förrän jag förälskade mig i stället och förstod att keramik ska jag fortsätta med, minns han.

På Löftadalen hittade Åke snart kopplingen mellan folkhögskolan i Åsa och barndomen i Kiruna i djupaste Lappland. Folkhögskolan i Åsa byggdes från början som dansrestaurang, men såldes i mitten av 40-talet på exekutiv auktion till Gällivare kommun, anläggningen användes som barnkoloni och senare även semesterhem för behövande husmödrar. År 1954 bildades stiftelsen Malmfältens folkhögskola och skolans verksamhet förlades till det gamla badhotellet. Ansvaret för folkhögskolan övertogs 1957 av Kiruna kommun. År 1960 flyttades folkhögskoleverksamheten till Kiruna; Landstinget Halland övertog då folkhögskolan och gav den namnet Löftadalens folkhögskola.

– Det finns folk idag i Kiruna som gått på Malmfältens folkhögskola i Åsa. Och jag gillade den där länken mellan skolan i Åsa och min hemstad i norr, säger Åke.

I januari under första läsåret bestämde sig Åke och hustrun Eva-Karin, som också har anknytning till staden, för att besöka Kiruna för att uppleva hemorten en sista gång innan stadsomvandlingen hade förändrat allt till oigenkännlighet.

Och Åke tvekade inte när det blev dags för keramikstudenterna att starta upp ett eget konstprojekt. Kiruna står i dagarna inför startskottet att flytta stora delar av stadskärnan – ett projekt som uppmärksammas i hela världen. Flytten ska säkra gruvbrytningen i generationer framåt men innebär också att stora delar av den äldre bebyggelsen kommer att rivas och försvinna.

– Det var rätt givet att jag skulle göra ett projekt av att bygga de här husen i keramik, som ett sätt att bevara den kulturhistoriska bebyggelsen. Det är både en historisk och keramisk utmaning. Själva ordet keramik har sitt ursprung i det grekiska ordet för evigt, detta är mitt sätt att bevara kulturarvet konstaterar Åke.

Från början var planen att skapa ett 50-tal keramikhus och hålla vernissagen i Kiruna. Snart insåg Åke att han både behövde mer bilder och detaljerade ritningar. Det blev fler resor till Kiruna, han fick tillgång till LKAB:s ritningsarkiv för att kunna kopiera detaljer. Åke insåg att den första planen på 50 keramikhus fick bantas. I dag håller utställningen Åke och hans värld 22 keramik-miniatyrer av kända och okända byggnader från det gamla sekelskifteskvarteren i gruvstaden.

Åke medger att arbetet ibland varit tufft men också fyllt av skaparglädje.

– Bara att få fram rätt färg på glasyrerna är mycket arbete. Det är mycket trial and error, riktigt hur det blir vet du aldrig förrän du öppnar ugnen. Visst har jag tröttnat ibland, men jag är alldeles för tjurskallig för att ge upp.

Vernissagen i Kiruna stadshus blev en succé, med både lokalradio och gamla Kirunabor som dök upp för att titta på skulpturerna och prata gamla minnen.

– Fantastiskt roligt. Och efter att ha läst så mycket om historierna bakom Kirunas tillkomst kan man inte låta bli att beundra de kvinnor och män som en gång byggde staden, säger Åke.

Utställningen står kvar i Kiruna över sommaren, men redan finns diskussioner igång för att visa Åke och hans värld på andra ställen. Åke Winther själv tänker fortsätta med keramiken.

– Jag har sökt plats som hantverkslärling inom keramik. Kommer jag in är det två och ett halvt år som lärling hos en keramiker. Men först ska jag landa lite efter resan från Kiruna.

Och leran fortsätter att fascinera.

– Det är ett material som innehåller oändliga möjligheter att utforska. Leran är sensuell, den är omöjlig att förstå, man kan aldrig bemästra den fullt ut, det finns alltid nåt nytt man kan lära sig, säger Åke.

Mats H Ljungqvist

Fakta

Namn: Åke Winther

Ålder: 66

Bor: Kullavik

Familj: Gift med Eva-Karin

Aktuell: Keramiker, nyss öppnat vernissage på Kiruna Stadshus med utställningen Åke och hans värld.

Relaterade artiklar
Fler artiklar