Åke hittade släkt i USA genom DNA

I somras skickade Åke Eliasson en burk med saliv till ett laboratorium i USA. DNA-tekniken skulle hjälpa honom att hitta släktingar runt om i världen. – I höst ska vi hälsa på min syssling i New Jersey. 2019 blir ett Amerika-år, säger släktforskaren och före detta kommunalrådet.

Hittills har Åke Eliasson framförallt koncentrerat forskningen till sin far och farfars sida. Han har själv aldrig träffat sin farfar, som dog redan när Åkes pappa var barn. Farmodern gjorde då en omvänd klassresa från att ha varit gift med en patron. Med sina sju barn fick hon som änka flytta till en enrummare i Västra Frölunda.

– Många historier jag har läst om släkten har stärkt min politiska övertygelse, säger Åke Eliasson som var socialdemokratiskt kommunalråd fram till sin pension.

Han har släktforskat i två omgångar. På 70-talet lyckades hans pappa sätta ihop ett gediget släktträd, trots att tekniken på den tiden gjorde arbetet tungrott. För att få tag på information fick man beställa hem filmer till biblioteket. Åke Eliasson studerade samtidigt till lärare, och under ledig tid bistod han sin far från biblioteket i Malmö. Resultatet blev ett anträd med tecknade porträtt.

– Pappa var bra på att rita, och han fick ihop ett fint träd, säger Åke Eliasson.

Efter hans fars död lades projektet på is. Åren gick, och almanackan tecknades full. Åke Eliasson är en person med engagemang för både idrott och politik. Dels håller han i KIF:s idrottsveteraners träffar, men han är också, tio år efter pension, nämndeman i förvaltningsrätten och ledamot i polisens insynsråd i västra Sverige.

Plötsligt, år 2005, hörde en kusin av sig och berättade att han börjat släktforska. Han undrade om han kunde få ta del av det gamla materialet från 70-talet. Åke Eliasson valde då att lägga in all sin information i ett dataprogram som heter ”Min släkt”, och återigen var intresset väckt.

– Att få till ett släktträd ända till år 1650 är hyfsat lätt. Då startade nämligen kyrkoböckerna. Men det man vill ha är ju skvaller, historier. Har man tur är någon av ens släktingar dömd för något. Man vill gärna få tag på domstolsprotokoll, säger Åke Eliasson.

Han har upptäckt att även kyrkoböcker innehåller en del skvaller. Han fann till exempel kyrkoboksanteckningar om en utvandrad del av släkten, där det påstods att familjen var misstänkt för mordbrand, trots att anklagelserna aldrig lett till någon dom.

– Bouppteckningar är också väldigt intressanta. Fattigvården sålde min mormors pappas grejer. Man kan läsa: ”en rock, fyra tallrikar, en kudde…” det säger en del om livet som levdes, säger Åke Eliasson.

Möjligheten att med hjälp av DNA-test hitta släktingar har funnits i snart 20 år, då ett par amerikanska företag specialiserade sig på tjänsten. Det är dock på senare år priserna gått ner och fler fått upp ögonen för tekniken. I takt med det ökade intresset världen över, har chanserna att hitta släktingar via DNA-tester ökat. När företagens databas växer utvidgas naturligtvis nätverket. Åke Eliasson gjorde sitt test i somras, efter många års släktforskning.

– Företaget hittar träffar åt en. Nu får jag nya tips varje dag, säger han.

Särskilt värdefull kontakt har han fått med sin syssling, Richard Eliason i New Jersey. De har samma farfars far, Elias Svensson, och nyligen mailades en bild på anfadern från Amerika. 

– Vi hjälper varandra med information. Jag har skickat informationen jag har till honom. Släktforskare är en generös samling människor. Man ger och får tillbaka, säger Åke Eliasson.

Vad målet med projektet är vet han inte.

– Jag har inget stort mål med detta, men det ger ett meningsfullt syfte med livet, säger han.

Han tycker inte att han har förstått mer om sig själv genom att läsa på om sin bakgrund, men medger att det är något speciellt med att stå på en plats där ens släkt levt sitt liv. När han lyckades leta upp platsen där hans mammas morfars stuga en gång hade stått, mitt i skogen i Svenljunga, så kändes det mäktigt.

– Jag och min fru tycker om att resa, och många resor gått till olika gårdar där släkten levt. Vi har hälsat på hos nya ägare, eller släktingar vi aldrig träffat, och faktum är att vi alltid blivit väl bemötta. Folk tycker det är roligt, säger Åke Eliasson.

2019 planeras att bli ett Amerika-år. Under våren ska den stora resan förberedas, och besök ska bokas in. Till hösten bär det av, om inget oförutsett händer, och sysslingen Richard Eliason är huvudmålet.

– Det här intresset knyter ihop band. Man kommer varandra nära, och har man inget annat att prata om så är släkten ett givet samtalsämne, säger Åke Eliasson.

Mia Sandblom