Välkommen – men ligg lågt och klä dig ”rätt”

Tiggeriförbud som upphävdes, diskussioner om ett böneutropsförbud och nu Klädkodsutredningen, där Kungsbacka-Posten satt rubriken med citat av Lisa Andersson (M) ”Jag tror det är bra att vi diskuterar gränsdragningar”. Vilka är då dessa? Är det mellan hoodietröjan av finare klädmärke och traditionell klädsel från exempelvis mellanöstern? Då är det också en gränsdragning mellan vilka människor vi vill ska bo och arbeta i vår kommun och vilka det är som ska ifrågasättas och tillrättavisas.

Man ska inte underskatta effekterna av ledarskap och vilka värderingar ledande politiker ger uttryck för när de uttalar sig offentligt som moderaten gör.

Kommunfullmäktigebeslutet om ett allmänt tiggeriförbud har upphävts av staten, eftersom politikerna  inte lyckas precisera var och hur det skall tillämpas. Över den prestigeförlusten borde vi skämmas, men det gör man inte. Istället fortsätter vi att begränsa och försvåra etnisk och religiös mångfald genom att sätta upp nya och svårtolkade krav på klädkoder.

Kungsbacka har andra utmaningar med snåriga regler och hinder. Jag vill sätta ett likhetstecken mellan slutenheten och brist på mångfaldsambitioner från politiskt håll med signaler till företagare, inflyttare och presumtiva kommunanställda om hur det är att bo och verka i vår kommun.

Moderaterna-, Liberalerna-, Sverigedemokraterna- och Kristdemokraternas besked till dessa är: – Ligg lågt och klä dig ”rätt”! I så fall är du välkommen!

Ola Johansson (C)