Student – mitt i en pandemi?

Vanligtvis blir man jätteglad över en studentinbjudan, men nu blir åtminstone jag rejält överraskad. Har folk inte fattat att vi har en pandemi? Jo, men nu pausas den för en dag så att ungdomarna kan firas ordentligt. För att locka släkt och vänner att falla för frestelsen är uppvaktningen ”corona-anpassad”. Det betyder att man bjuder in många gäster och hoppas att alla inte kommer, välkomnar med desinfektionsmedel, serverar färdigpaketerad mat som intas med engångsbestick och erbjuder slot-tider där gästerna kommer enligt ett förutbestämt schema. Självklart kommer mottagningen vara utomhus. Och det självklaraste av allt – alla mor- och farföräldrar som följt sina barnbarn genom livets alla högtider är portade från denna så uppenbart viktiga dag i livet.

Nu tänker jag på alla stackars studenter som bor i lägenhet och inte kan ha ”corona-säkert” i en trädgård. Eller alla studenter vars föräldrar väljer att lyssna på myndigheterna. Jag tänker också på all sjukvårdspersonal som inte kommer kunna ha semester i sommar, om peaken kommer i början på juli, när alla som smittats på studentuppvaktningar ska tas om hand.

Det är jättesynd om studenterna. Och studenten tar man bara en gång. Men det är ännu mer synd om alla som dör, och det gör man också bara en gång. Studenterna har hela livet på sig att ta igen festande, men efter ett långt liv är man värdig en riktig begravning, och den kan man inte skjuta på.

Nu måste vi alla hjälpas åt, så att den ljusnande framtid blir vår!

Karin Koritz, mamma till en student 2020