Status att älska bilen?

Läste Mats H Ljungqvists ”Insida” den 6 april. ”Var fjärde invånare i Kungsbacka tar bilen när det handlar om en resa under en kilometer”, gav texten. Galet för miljö, hälsa eller förnuft, anser jag. Jag tror inte det här handlar om lathet, nej, jag tror en bidragande orsak är status.

I en nyligen genomförd undersökning bland studenter på Cambridge University visade resultatet för första gången på mycket länge att bilen inte längre var en statussymbol. Att äga en bil kom inte längre in på topp tio listan, för ”saker jag vill äga / saker som skapar status”. Så är det inte i Kungsbacka med omnejd. Här är det fortfarande status och coolt att äga och köra en dyr, stor, tung bil. Och framförallt att använda den till alla transporter. Oavsett avstånd. Till den lokala mattaffären, gymmet, ja till och med till brevlådan. Att pendla till jobbet i snigelfart på 158:an eller E6an är fortfarande ett sofistikerat sätt att förflytta sig. Tydligen.

Jag har haft förmånen att bo i många andra städer förutom Kungsbacka, bland annat Stockholm i tolv år och London i två. Min känsla är att i dessa städer, finns inte detta överdrivna intresset för bilen. Vi bor och lever i en välmående stad med hög utbildningsnivå. Kungsbacka har ju alla förutsättningar till att vara en modern stad i världen. Tänk om vi kan få Kungsbackabon att inse att det är coolt och modernt att undvika bilen. Låt oss gå, cykla och åka kollektivt mot en mer hållbar, modern stad.

Niclas Hermansson