Fritt fram ta betalt på Vallda Sandö?

Är flitig besökare och sommartid badgäst på vackra naturreservatet Vallda Sandö. En unik plats med vacker natur nära centralorten, ett stycke västkust med intressant fågelliv och spännande växtlighet. Men varje sommar kostar det plötsligt pengar, 20 kronor om dagen, att parkera.

I år har avgiften dessutom höjts till 30 kronor. Det är inte småpengar. Enligt upplysande skyltar delas intäkterna från parkeringspengarna mellan Västkuststiftelsen, som sköter reservatet och Lerkils idrottsklubb. Varför?

Behöver inte Västkuststiftelsen varenda krona som finns till att sköta om reservatet? Jag googlade, och fann att Västkuststiftelsen finansieras av bland andra Västra Götalandsregionen och de inblandade kommunerna. Så det är väl rimligt att anta att det handlar om skattepengar som finansierar skötseln av reservatet. Så varför är det då plötsligt okej att införa en alls inte ringa parkeringsavgift för ett naturreservat som en gång i världen inrättats för att ge allmänheten enkel och fri tillgång till unik natur? Som betalas med skattepengar? Är det bara för att man kan? För att alla vi besökare artigt lättar på plånboken, för att solen skiner och vi vill bada? Och varför ska denna enda, av alla idrottsklubbar i Kungsbacka, sponsras av oss besökare i naturreservatet?

Inget ont om Lerkils IF, men de är inte Röda Korset, Amnesty eller Läkare utan gränser.

Jag skulle vara tacksam för en förklaring från någon av de ansvariga.

Tack för ordet.

Skattebetalare och naturvän