Skribenten tycker att intagningen till Varlaskolans fotbollsklass borde ske genom lottning. Arkivfoto

Fotbollsklassens antagning sänker ungdomar

För framtida fotbollsgenerationers skull hoppas jag att Kungsbacka kommun tänker om när det gäller antagningen till fotbollsklassen på Varlaskolan åk 7–9.  För som det är nu är det inte bra. Förfarandet mer stjälper än hjälper de unga spelarna.

För hur ska några få lärare kunna gallra ”rätt” bland 100 ungdomar som söker in? Det är självklart en omöjlig uppgift för vem som helst. Istället ger antagningsystemet utrymme för spekulationer kring urvalen. Men detta är egentligen inte en kritik mot de som väljer ut. De gör säkert så gott de kan, men det alla ska ha klart för sig är svårigheten att vara helt objektiv eller att urvalet helt enkelt blir godtyckligt. För visst spelar relationer till klubbar roll, för visst spelar tidigare bekantskap om spelare roll när man på några få timmar tillsammans ska välja ut ”rätt” grupp. Och hur ska tränarna kunna se om någon obekant duktig spelare har en dålig dag till exempel?

Som svar får spelaren ett besked att man inte kom in, utan motivering. Inte heller redogörs för vilka som kommit in, det får ungdomarna lista ut själva – vilket också helt bedrövligt. Då reser sig frågorna – hur kunde den klubben få in fyra spelare? Han som är mycket sämre än jag? Osv.

Är det skolans uppgift att skicka signalen att du inte duger till ungdomarna? Jag tycker inte det. Att vara 12 år ung och få besked från skolan att du inte duger är tufft. Risken är stor att de helt enkelt väljer att sluta med fotbollen i förtid.  

Skolan borde tänka om. Inför istället lottning av platserna. Då slipper tränarna utomstående påverkan och ungdomarna behöver inte känna att de är ratade. Jag är säker på att Varlaskolan kommer lyckas få ihop ett bra lag ändå som kan nå höga placeringar i SM-Futsal, för så jämnt är kunnandet bland de sökanden. Stoppa vansinnet nu!

Fotboll är livet

Tyck till: Hur får man en rättvis intagning till en fotbollsklass?

Relaterade artiklar
Fler artiklar