Arkivfoto

Förskolan har fullt upp med att vara barnvakt

Skolverket skriver på sin hemsida att förskolan ska erbjuda god pedagogisk verksamhet. Föräldrar som arbetar, studerar, är arbetslösa eller föräldralediga har rättigheter – att lämna sitt barn på förskolan så fort det fyllt 1 år. Mer om rättigheterna finns att läsa i läroplanen. Det som inte står där och inte någon annanstans heller är föräldrarnas skyldigheter. Föräldrarna behöver nämligen inte tala om vad de gör, var och i vilken omfattning medan deras barn är på förskola. Förskolan å andra sidan har alla skyldigheter klargjorda från Skolverket och Kungsbacka kommun. Svart på vitt. Rättigheter däremot – om gruppernas storlek, personaltätheten och säkerheten på arbetsplatsen är svårare att hitta. Och till råga på allt så kostar förskolan noll och ingenting, max 1362 kr/månad. 

Tyck till: Hur tycker du att förskolan fungerar? Skriv en insändare här!

Ovanstående ekvation går med andra ord inte ihop. För varenda människa vet att kvalitet kostar. Och eftersom ingen är beredd att betala mer än det minsta möjliga, har förskolan inte kunnat bli den där trygga platsen för ett livslångt lärande. För förskolan har idag fullt upp med att vara barnvakt. Helt gratis dessutom! Och det är just på grund av att föräldrarna utnyttjar systemet som förskolan inte klarar av att hålla den kvalitet som Skolverket vill att den ska göra. Och det märks ända upp i skolan. Idag är barnen på förskolan när föräldrarna tränar, handlar, när de gör ärenden, är på aktivitet med ett av sina andra barn, när de har semester, när de vill göra sig i ordning för jobbet, när de ska till frisören… listan kan göras evighetslång. Så, när föräldrarna egentligen behöver barnvakt, då använder de förskolan istället. Det gör att de flesta barn är på förskolan mellan 7 och 17. Personalens timmar räcker inte till för att täcka upp dagarna. På eftermiddagarna är det oftast två vuxna på ca 18 barn. Tror Kungsbacka kommun verkligen att det går att hålla kvalitet i förskolan då? Och tror ni föräldrar att era barn har det bra på förskolan då? 

Ni borde ta ert ansvar. Kungsbacka kommun kan börja med att ta betalt och tydliggöra både rättigheter och skyldigheter för samtliga i förskolan. Och ni föräldrar behöver rannsaka ert samvete och fråga er själva om ni verkligen använder förskolan på rätt sätt. 

Besviken i förskolan

Relaterade artiklar
Fler artiklar