Politikerna är outbildade och okunniga när det gäller vårdcentralernas arbetsvillkor, tycker insändarskribenten.

Det är inte så enkelt, Tommy Rydfeldt

Svar till Tommy Rydfeldt med anledning av en artikel i förra veckans nummer av Kungsbacka-Posten.

Det är med stor oro och frustration som jag läser om Tommy Rydfeldts tyckanden i KP. Att vår ledande sjukvårdspolitiker som är medicinskt outbildad och oerfaren framför dessa åsikter är farligt som jag ser det. Visst, det är klart att vårdcentralerna behöver byggas ut när befolkningen ökar. Det är vi tacksamma för. Men varför ser ni inte till att de enheter som redan finns får tillräckligt med resurser för att driva den goda verksamhet som finns?

Att det skulle vara optimalt med 5 000-6 000 listade per enhet är ju helt befängt. Kostnaden för all fast utrustning är ju samma ändå. Denna fasta utrustning räcker gott och väl till åt Onsalas 12 300 listade till exempel. Att få ihop schemat för så få anställda som man då skulle kunna ha är svårt.

Det som saknas är läkartider. Detta löses INTE med appar. Att vi som politikerna nu bestämt själva får betala ”böter” på 1 100 kr per patient som gladeligen loggar in kl 23 för en banal åkomma som kanske inte ens behövde en läkartid är helt oacceptabelt!

Alternativt så blir det ofta dubbla läkartider då ofta patienten hänvisas till sin VC dan därpå. Exemplen som Herr Rydfeldt tog upp var mycket dåliga exempel. Enkla hudåkommor som nässelutslag och lindriga eksem kanske kan fixas via webben. DOCK till en mycket högre kostnad än när vi triagerar en sådan patient till distriktsköterskan som har förskrivningsrätt på lämplig behandling. När det gäller hudförändringar i övrigt så har vi oftast en tumörfrågeställning som måste bedömas med klinisk undersökning och dermatoskop. Denna så kallade köpta vård är den största orsaken till att vi nu för första gången går kraftigt back ekonomiskt vilket gör att det är oerhört strikt med vikarier vid sjukdom, att nödvändiga tjänster inte tillsätts.

DETTA har största betydelse för tillgänglighet och medicinsk säkerhet.Det är självklart och även lagstadgat att vi måste arbeta enligt vetenskap och beprövade erfarenhet och även göra medicinska prioriteringar.

Detta klarar  varken politikerna eller patienterna av att göra själva.

Lotta Faxén

Distriktsläkare VC Onsala

Relaterade artiklar
Fler artiklar