Tölö IF – för alla som gillar fotboll

Tölö IF är en breddförening med fokus på glädje och utveckling för Kungsbackas fotbollsspelare i en positiv idrottsmiljö.

– Genom samarbete lär vi oss spela fotboll och ha kul med kompisarna. Att vi är en breddförening utesluter inte utveckling och potential att gå långt som spelare inom fotbollen, säger Tobias Berggren, sektionsansvarig för Tölö IF ungdom.

TÖLÖ IF ÄR EN AV Hallands största fotbollsföreningar med cirka 700 spelare (drygt 1 000 medlemmar totalt).

– Vi har en stor och välrenommerad barn- och ungdomsverksamhet. Idag finns också allsvenska fotbollsspelare med Tölöbakgrund. Ambitionen är att våra A-lag ska spela i division 2 för damer och division 3 för herrar. Av våra aktiva medlemmar har vi hela 42,5 procent kvinnor, vilket är långt över rikssnittet – det är vi väldigt stolta över, säger Tobias Berggren.

DE DRIVER ett par olika projekt inom ungdomsverksamheten och för närvarande handlar det om att erbjuda fotboll för nyanlända ungdomar och få med dem i föreningslivet.

– Vi arbetar även med ett projekt som heter Young coaches. Vi vill erbjuda våra aktiva ungdomar en möjlighet att utbilda sig inom ledarskap och som fotbollstränare. Målet är ökat samarbete och att förstärka engagemanget och tränar-/ledarkapacitet i föreningen. Unga ledare visar sig ha stort inflytande hos yngre spelare. Dessutom ger detta möjlighet till personlig utveckling för ungdomarna att ha nytta av i livet. Här kan vi skapa glädje och utveckling för våra spelare.

TÖLÖ IF ARRANGERAR i egen regi både Tölöcupen och Tölödagen. De erbjuder även arrangemang utöver det idrottsliga, såsom bilbingo på onsdagar och midsommarfirande på Hamravallen.

– Tölödagen är en intern turnering för våra barn och ungdomar. Spelarna är våra 6- till 12-åringar. Våra 13-åringar är domare och våra 14-åringar är unga ledare och coachar lagen under och mellan matcherna. I år hämtar vi lagnamnen från sommarens fotbolls-VM. Alltså kommer vi att se bland annat Argentina, Egypten, Spanien, Portugal och Brasilien på Hamravallen.

– Vi åker ut på cuper såsom Giffcupen (Tidaholm) och Skadevi cup (Skövde) – en bra övernattningscup. Många av våra lag åker dit och det blir en härlig föreningshelg med god gemenskap för Tölö-spelare, ledare och supportrar! Sedan är vi såklart med på Gothia cup med de lite äldre ungdomslagen.

VÄRLDENS FEM största sporter är: 5. Baseball 4. Cricket 3. Tennis 2. Basket och 1. Fotboll (Källa: Biggest Global Sports). All fem är bollsporter och den största – fotboll – är den enklaste, det behövs bara en boll att sparka på.

– Fotboll är en mycket enkel sport att utföra och det är därför ser vi fotboll spelas på skolgården, gräsmattan på baksidan, på sandstranden, i korridorer, med kompisar eller ensam. Olika åldrar kan spela tillsammans, liksom att tjejer och killar kan spela ihop. Den uppmuntrar många till rörelse och aktivitet, är enkel och rolig. Barn och ungdomar lär sig tidigt att samarbeta, att förstå lagarbete och att ta ansvar, avslutar Tobias Berggren. 

Vår Vision 2027, då Tölö IF fyller 95 år

• Attraktivaste föreningen för fotboll i Kungsbacka och spelarnas förstaval.

• 2 000 medlemmar varav 1 500 aktiva.

• Största eller näst största fotbollsföreningen i Halland Lag i alla åldersklasser.

• Etablerat samarbete i och mellan våra lag samt andra föreningar.

• Allsvenska spelare med Tölöbakgrund.

• Egen ny central arena alternativt att kommunen förvaltar och utvecklar Hamravallen med nya omklädningsrum samt nytt klubbhus med fritidsgårdsmöjligheter.

Kontaktuppgifter

www.toloif.se

kansli@toloif.se

0300-711 16

Föreningsvägen, Harmravallen