Skoltennisen – en succé för Vallda Tennis 

Vallda Tennis har satsat på ett unikt upplägg. Man erbjuder barn och ungdomar från 6 år att spela tennis på fritids.

– Vi både hämtar och lämnar barnen på fritids. Det har visat sig vara mycket uppskattat av både barn och föräldrar som får en bra avlastning, säger Linus Ask, verksamhetsansvarig och tränare på Vallda Tennis.

Klubben lånar minibussar från Volkswagen Kungsbacka för att hämta och lämna barnen på Torås- och Furulidsskolorna. De har ungefär 70 barn i åldrarna 6–8 år i verksamheten.

– Många fortsätter med tennis efter detta, samtidigt som vi fyller på med nya barn varje år. På träningen introducerar vi tennisen och sätter grunderna i spel och teknik. Skoltennisen har varit en otroligt bra satsning och en fin möjlighet för alla barn i Vallda att prova på tennis, säger Linus Ask.

I juniorverksamheten erbjuder Vallda Tennis också minitennis för 4–6-åringar samt tennisskola från 7 år.

– Större delen av våra ungdomar använder tennisen som en motionssport eller komplementidrott. Det är bara en liten grupp som tränar för tävling och går ”all in”. Vår största utmaning är att få dem att stanna kvar i klubben och fortsätta spela tennis även upp i tonåren. Vi satsar mycket på att skapa trivsel och god sammanhållning i klubben.

Tävlingsmässigt har det gått bra för klubben genom åren. Vissa år har man till och med haft spelare som tagit sig till Sverige-toppen.

Varför är tennis en bra sport för ungdomar att utöva?

– Det är en mycket bra motionsidrott och man kan enkelt utöva den var man än befinner sig – det är bara att ta med sig ett racket. Det finns också en psykologisk aspekt i tennis. Det är en mentalt tuff sport, man mot man. Man lär sig snabbt att både vinna och förlora, tennisen är mentalt uppfostrande på det sättet.

På vuxensidan har intresset för att spela tennis exploderat de senaste åren. Många tar lektioner och spelar i herr- och damdubblar.

– Många som spelat hos oss som juniorer kommer tillbaka som vuxen. Det tar också många år att förstå sporten och det finns stora möjligheter att utvecklas även senare i åldrarna. Många spelar tennis hos oss för att det är väldigt roligt samtidigt som man får motion och gemenskap.

För tre år sedan byggdes fyra nya grusbanor och ett nytt klubbhus vid Vallda Golf & Country Club vilket var ett stort lyft.

– Vi satsar mycket på utomhustennisen just nu, med till exempel utomhusturneringar och utomhusläger för juniorer.

Tennis är en stor sport i Kungsbacka kommun, det finns tre tennisklubbar och tillsammans aktiverar de 900 ungdomar i tennisträning.

– All form av idrott och gemenskap i en förening är bra för ungdomar och samhället i stort. Man ger dem en meningsfull fritid, kamratskap och en plats att träffa andra vuxna och bra ledare.

Vallda Tennis

600 medlemmar, varav 300 juniorer.

Bildades 1975.

1989 byggdes tennishallen med tre stycken inomhusbanor.

2015 byggdes fyra nya grusbanor.

Både utomhus- och inomhusbanorna är bokningsbara, även för dig som inte är medlem. Kolla in valldatennis.se.