Onsala Pirates med bredden mot toppen

För basketklubben Onsala Pirates BBK har framgångarna varit många och framförallt på ungdomssidan.

– Klubben har på sina tio år växt till en av Västsveriges största basketföreningar. Pirates skapar engagemang såväl hos barn, ungdomar, föräldrar och ledare. Vi är väldigt stolta över vår förening, säger Henric Löfvenborg, sportchef i Onsala Pirates BBK.

Onsala Pirates startades 2007. De har idag elva ungdomslag och två seniorlag (dam och herr) samt prova på-basket och basketskola. Damerna ligger nu i division 2 och herrarna i division 3.

– Föreningen grundades av några basketintresserade familjer med fokus på att utveckla basketen för barn och ungdomar i närområdet. Grundtanken är självklart att spela basket, men minst lika viktigt är att främja hälsan och skapa en meningsfull sysselsättning, säger Henric Löfvenborg.

Säsongen 2017/18 har de 290 medlemmar fördelat på 152 killar och 138 tjejer. De driver basketverksamhet sju dagar i veckan, i framförallt Kollahallen men även i Varlaskolan och Älvsåkershallen.

– På tisdagar studsar vi inte boll utan tränar tillsammans (även föräldrar) hos Friskis och svettis. Vi ser att vår värde-grund ”med bredden mot toppen” fungerar och ger våra ungdomar en uppväxt tillsammans med idrott.

2016 fick föreningen en stor utmärkelse då Onsala Pirates blev utnämnd till Årets idrottsförening i Halland. I motivering som gavs för priset innehöll bland annat: Att de bygger underifrån, från basketskola till seniorspel. Att de är engagerar både tjejer och killar och är jämställda. Att de engagerar och har ett otroligt starkt föräldrardeltagande.

– Det är återigen bredden mot toppen som är det viktiga. De kommer att delta på Scania Cup 2018 som är ett in-officiellt Nordiskt mästerskap.

– Södertälje Basket har sedan 80-talet arrangerat NM för ungdomar. Man bjuder in de sex bästa svenska lagen tillsammans med nordiska lag. Att bli inbjuden till Scania är oerhört prestigefyllt. 2017 blev Pirates F04 inbjudna och detta var ett otroligt bra betyg på vår verksamhet, tjejerna slutade 9:a och vann senare Göteborgs basketfestival som är Europas största ungdomsturnering och bevisade att man tillhör Sverigeeliten.

P02 har även spelat Riksmästerskap under säsongen och har kvalificerat sig till slutspelet, där det nu återstår åtta lag i Sverige.

Onsala Pirates använder sig av Sportbussen som sponsras av Volkswagen Kungsbacka.

– Vi mycket tacksamma över sponsring och att vi dessutom kan låna deras sportbussar när vi skall i väg på matcher och turneringar. Att åka tillsammans skapar alltid gemenskap och värdefulla minnen för våra ungdomar, att få sponsring gör att vi kan hålla ner kostnader för våra ungdomar vilket gör att vi får fler som kan utöva idrott, avslutar Henric Löfvenborg.

Följ Onsala Pirates:

Säsongen 2018/19 kommer Onsala Pirates vara representerade i följande arrangemang och turneringar:

Westra Baskets ungdomsserier

Easy Basket sammandragningar i Westra Basket distrikt

Division 2 Damer, Division 3 Herrar

Höstcupen

Lundaspelen

Riksmästerskap (årgång 2002)

Skövde Cup (sex lag deltar)

Cup (inofficiellt NM bara för inbjudna lag)

Eskilstuna Cup

Göteborgs Basketfestival

Youth Basketball Festival (Ungern Kaposvar)

Kontakt

www.onsalapirates.se

kansli@onsalapirates.se