Många larm men få större bränder

Kungsbacka har hittills varit förskonad från större bränder i skog och mark. Brandflyget och en allmänhet på tå är några av förklaringarna menar man på räddningstjänsten Storgöteborg.

Sedan den maj har det varit 27 stycken bränder som räknas som skogs- eller gräsbränder i Kungsbacka kommun. Larmen har duggat tätt på ledningscentralen men oftast har det inte vållat några större problem.

– Det har inte varit några större bränder. Den största är på närmare en hektar i storlek, säger Lars Magnusson, insatschef vid räddningstjänsten Storgöteborg.

I de sex kommuner som ingår i räddningstjänsten Storgöteborg har det varit drygt 300 bränder i skog och mark.

– Eftersom vi är tätbefolkade och har mycket flyg i luften kommer vi åt bränderna i ett tidigt skede än vad man kanske gör i Norrland där det har varit betydligt större bränder, säger Magnusson. 

Den extrema torkan har dock gjort det svårsläckt och man får ofta komma tillbaka till en plats flera gånger för att försäkra sig om att det inte finns glöd kvar.

– Det är svårt att komma åt och man kan behöva gräva sig ner till glöden. Vi lämnar även slangar på vissa ställen för att komma tillbaka vilket kan göra att det blir materiellt ansträngande för oss, säger Magnusson.

Under de senaste veckorna har också personal fått hjälpa till med släckning i andra regioner. Det har dock inte varit helt lätt att få fram personal mitt i sommaren och semestertider.

– Just nu har vi fått i uppdrag för att hjälpa till i Dalarna. Vi samordnar oss med hela Västra Götaland och tillsammans med andra räddningstjänstförbund ska vi bidra med två styrkor under två veckor, säger Lars Magnusson.

Björn Alm