Kungsbacka-Posten
Onsdag, 21 mars 2018

Nina, 14, får flera sex-meddelanden varje dag

Nu tar kommunen och Brå tag i frågan om grooming. Detta efter önskemål från invånarna.

Nina är bara 14 år. Hon får mängder av sexmeddelanden från främlingar.

– Vissa dagar kan det komma tre stycken eller fler, berättar hon.

Vi träffar Nina och hennes mamma på Kungsbacka-Postens redaktion. Hon vill berätta om situationen på sociala medier. Framförallt handlar det om Snapchat. Appen gör att man skickar bilder som sedan försvinner, men det går även att spara bilderna.

Nina får ofta förfrågningar om hon kan skicka nakenbilder på sig själv. Ibland får hon bilder på killars könsorgan, så kallade dick-pics.

– Det kan komma tre om dagen ibland. De vill att jag ska skicka nakenbilder. En kille skickade en förfrågan om att få bilder på mina fötter, det var väl en böjelse. Det kändes läskigt, säger Nina.

Hon blockar alla som kommer med sex-meddelanden. Hittills har hon blockat över 50 personer. Det innebär att personen inte längre kan kontakta henne. Men nya poppar upp hela tiden.

– Många blir chockade, men jag blir mest irriterad. Och störd givetvis. Jag förstår inte hur de tänker, jag har svårt att se varför tjejer skulle skicka nakenbilder på sig själva. En del killar skickar en nakenbild på sig själv, sedan tror de att vi ska ”byta bilder”, säger Nina.

Personerna som skickar använder sig oftast bara av ett förnamn, ibland påhittade namn. Nina berättar att hon har kompisar som får ännu mer snusk-meddelanden.

– En del kompisar lägger ut när de har putande läppar och liknande. Men jag skickar bara bilder med filter så att det inte går att känna igen mig.

Ninas mamma berättar att hon har funderat på att förbjuda Snapchat för att skydda dottern, men är övertygad om att Nina sköter det bra.

– Det finns idioter överallt, men vi har en öppen dialog och jag litar på Nina. Hon är medveten om riskerna, säger Ninas mamma.

Som en del av medborgarlöftet kommer nu Kungsbacka kommun och Brottsförebyggande rådet, Brå, att sjösätta en satsning mot näthat där den här delen ingår. Projektet är dock bara i sin linda än så länge.

– Många invånare vill ha en belysning kring näthatet. Nu tittar vi på hur vi ska jobba med detta, det finns olika alternativ. Vi har ingen stor erfarenhet av detta och det är därför viktigt att vi sätter in oss noga i problemet, säger Malin Eliasson på lokala Brå i Kungsbacka.

Astrid Tengelin, utvecklingsledare på förvaltningen för förskola och grundskola, berättar att kommunen redan arbetar med grooming och nätmobbning.

– Vi pratar mycket om detta. Dels mellan lärare och elever, men även mellan skolpersonal och föräldrar. Vi har samtalat om nätkultur och hur man ska bete sig på nätet. Hur man ska göra om man blir utsatt. Och att man inte ska utsätta andra för näthat och grooming, säger Astrid Tengelin.

Få brott blir anmälda. Det handlar om knappt en handfull varje år, visar statistik Kungsbacka-Posten tagit fram.

– Mörkertalet är oerhört stort. Det som kommer fram är när barnen och ungdomarna själva berättar. Mängder kommer inte ens upp till ytan. En del barn kanske inte känner igen det och en del kan tycka det är skämmigt att prata om. Det kan stå i vägen för samtal med vuxna.

Det är framförallt tjejer som drabbas?

– Mer i alla fall. Samtidigt blir killar utsatta, men mörkertalet är då ännu större. Det finns inte med i den normerade pojkkulturen att berätta om sexuella trakasserier. Det kan vara lite lättare för tjejer att berätta om det, säger Astrid Tengelin.

Ska man förbjuda barn från att vara med i sociala medier?

– Absolut inte. Både barn och vuxna ska ha ett rikt socialt liv på nätet. Men vi måste kunna veta hur vi ska ta hand om det när det sker något obehagligt.

Bör föräldrar ha bättre koll på vad deras barn gör på nätet?

– Det är en ständig fråga, var går vårdnadshavarnas ansvar? Som vuxen ska man se till att barnet har ett sådant förhållande till en att han eller hon har någon att prata med kring det här, säger Astrid Tengelin.

Nina är ett fingerat namn.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

FAKTA:

Astrid Tengelin om hur man som förälder kan agera på nätet:

Vett och etikett på nätet. ”När är du trygg på nätet och när är du det inte? Var går gränsen och var kan du få hjälp?”

Prata med ditt barn. ”Om barnet känner att det är fel så backa. Man ska inte pressa människor.”

FAKTA:

Anmälningarna gällande vissa sexbrott mot barn är väldigt låg. Troligen är mörkertalet mycket stort. Så här det ser ut i statistiken hos Brå gällande Kungsbacka kommun.

Utnyttjande av barn för sexuell posering:

2012: 0.

2013: 0.

2014: 0.

2015: 0

2016: 2.

Kontakt med barn under 15 år i sexuellt syfte:

2012: 0.

2013: 2.

2014: 1.

2015: 0.

2016: 2.

Relaterade artiklar
Fler artiklar